4 dolog, amit tudnod kell Zakynthosról

2017 jún 2.Utazási tippek, Zakynthos

Zakynthos okkal szerepel a legkedveltebb görög szigetek között. Változatos tájat, csodaszép strandokat tartogat, és aki nyugalomra vágyik, ugyanúgy megtalálja itt a számítását, mint az, aki permanens bulizásként képzeli el a vakációt. Négy hely a legfelkapottabbtól a legeldugottabbig.

Navagio, a híres hajóroncs öböl

Kihagyhatatlan, de nem mindegy, mikor mész

Andrea Tamgni | Flickr CC BY-NC-SA 2.0

Nincs olyan Zakynthosról szóló beszámoló, amelyben ne szerepelne kép a híres hajóroncs öbölről, Navagioról. A lelkesedés érthető: a meredek sziklafalak által védett, csak hajóval megközelíthető türkiz tengeröböl önmagában is pazar képződmény, a fehér homokos partján heverő óriás hajóroncs pedig mindenkiből kihozza a felfedezni vágyó kisgyereket. Így aztán a turistajáratok százával hordják a partra a vendégeket, ami a tömegben már távolról sem tűnik olyan romantikusnak, mint a katalógusokban. Egy egyszerű trükkel azonban elkerülheted a zsúfoltságot. Ha a magadénak szeretnéd a Navagio-öblöt, keress olyan hajót, amelyik reggel vagy délután 3 után érkezik, a szervezett túrák ugyanis a kettő között öntik ide az embereket.

Ha buli, akkor Laganas

Jó tudni, hogy Laganas Zakynthos szigetének buliközpontja – vagy mert éppen ezt keresed, vagy mert messziről el akarod kerülni. A Laganas-öböl tehát elsősorban a fiataloké. A városka főutcája szinte kizárólag bárokból, szórakozóhelyekből, éttermekből áll, de a színvonalasabb helyeket inkább a tengerparton találod. Laganas hosszú, homokos partszakasza a legjobban felszerelt, de egyúttal a legzsúfoltabb is a szigeten.

Ha nyugalom, akkor Bouka és társai

Aki csendes, mégis könnyen elérhető kikapcsolódásra vágyik, induljon észak felé Zakhyntos másik nagy üdülőközpontjától, Tsilivitől, vagy eleve errefelé nézelődjön szállás után. A Bouka, Amboula, Amoudi és Psarou nevű partaszakaszokon homokos strandok és sekély, de kristálytiszta tenger várja a vendégeket. A kis öblök felfedezéséhez kényelmes választás a bicikli, de autóval is elérhetők: a keleti part tengerparti útján táblák jelzik, melyikhez hol kell letérni.

Az elvarázsolt öböl: Porto Limnionas

Zakynthos keleti partjának hosszan elnyúló, sekély vízű strandjai után nagy meglepetést jelentenek a nyugati oldal drámai sziklaképződmények közé ékelődött, eldugott kis öblei. Az egyik legszebb, az Agios Leon nevű hegyi falun keresztül – vagy hajóval – megközelíthető Porto Limnionas türkiz vizéről csak szuperlatívuszokban szólnak a beszámolók.

Porto Limnionas © Heatheronhertravels.com CC BY 2.0
Porto Limnionast a TripAdvisor 2016-ban Európa 10 legjobb strandja közé választotta. Szerencsére mégis eléggé eldugott ahhoz, hogy a szervezett utak elkerüljék, így első osztályú élményben lesz része annak, aki felkeresi a páratlan fekvésű sziklaöblöt.

Ez is érdekelhet

A Riviéra mindenkié

A Riviéra mindenkié

Sportkocsik, kaszinók, jachtok és filmsztárok: a Riviéráról mindenkinek a luxus jut először eszébe. Pedig az Azúr-part bárki számára könnyen elérhető, és távolról sem csak a rongyrázásról szól. A part mindenkié, ahogy a bájos tengerparti kisvárosok sikátorai, a romantikus hegyi falvak kilátópontjai, az ínyenc üzletek vagy, Provence felé indulva, a pompás levendulamezők is. Íme egy adag igazi élményt kínáló útravaló: erre indulj, ha egy-egy napra magad mögött hagynád a fehér homokot.

Hová utazzunk májusban?

Hová utazzunk májusban?

Május a tökéletes utazós hónap: a nappalok hosszúak, a természet a legszebb arcát mutatja, az idő remek, de még szezon előtt vagyunk, így viszonylagos nyugalomban lehet kikapcsolódni az üdülőhelyeken és a nagyvárosokban is. Tippek májusi utazáshoz.

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.