A Riviéra mindenkié

2017 Júl 17.Francia Riviéra, Utazási tippek

Riviéra: sportkocsik, kaszinók, jachtok és filmsztárok: erről a vidékről mindenkinek a luxus jut először eszébe. Pedig az Azúr-part bárki számára könnyen elérhető, és távolról sem csak a rongyrázásról szól. A part mindenkié, ahogy a bájos tengerparti kisvárosok sikátorai, a romantikus hegyi falvak kilátópontjai, az ínyenc üzletek vagy, Provence felé indulva, a pompás levendulamezők is. Íme egy adag igazi élményt kínáló útravaló: erre indulj, ha egy-egy napra magad mögött hagynád a fehér homokot.

Bohém romatika: Bussana Vecchia

A Riviárán keletről nyugatra haladva Bussana Vecchia az első hely, amit feltétlenül útba kell ejtened. A San Remo közelében, az olasz szakaszon található falucskát még az 1800-as évek végén tette lakhatatlanná egy földrengés. Azonban – hiába a folyamatos kilakoltatások – a kiürült, omladozó szellemvárost művészek vették birtokba, különös bájt és poszt-hippi hangulatot kölcsönözve a helynek. A szűk sikátorokat szegélyező romos házfalak, a színes zsalugáterek, a tető nélkül maradt gyönyörű templom mind-mind hálás fotótémát kínál profi és amatőr fotósoknak egyaránt.

Menton, a citromfőváros

Ha nincs kedved a zsúfolt, ám nem kevésbé igéző Nizza vagy Marseille óvárosát végigjárni, színes házaival és keskeny sikátoraival méltó alternatívájukat kínálja Menton parányi óvárosa. Méretéből eredően jóval hamarabb lehet végezni a domboldalba épült szűk utcácskák bebarangolásával, s ha sikerült az ódon cégéreket lencsevégre kapni, érdemes betérni az egyedi lekvárokatínycsiklandó péksüteményeket vagy citromból készült különlegességeket kínáló boltocskákba is. Ha a nem szereted a hőséget, érdemes február végére-március elejére időzítened a látogatást, hogy megcsodálhasd a világhírű citromfesztivált.

Ahol megállt az idő: Èze

Èze: lélegzetelállító panoráma
Ha csak egyetlen hegyi faluba látogatsz el a nyaralás során, Èze legyen az. A hegytetőre épült város büszkén magasodik a tenger fölé, páratlan panorámát kínálva a megfáradt turistának. A kövekből kirakott aprócska utcákon azonban aligha jut majd eszedbe a tenger (hacsak nem a nyári hőségben átkozod magad, miért nem a hűs hullámokban ázol inkább), annyi apró, bájos részlet vonja el figyelmed az impozáns helyszínválasztásról.
Óriásira nőtt kaktuszok, virágba boruló erkélyek, buja zöld növényzet szegélyezi az ugyancsak fehér mészkövekből kirakott házakat. Középkori cégérek hirdetik az üzletek kínálatát, a tenyérnyi tereken pedig hangulatos kávézók és kézműves fagyizók várnak, ha megpihennél.

Roussillon és az Okker ösvény

A Francia Riviéra nem csak a tengerpartról szól. Érdemes Provence belseje felé venni az irányt, és felkeresni a hosszasan elnyúló levendulamezők közt megbúvó, romantikus Roussillont.

Roussillon 17. és 18. században épült valamennyi épülete, az itt bányászott okkernek köszönhetően, annak ezernyi árnyalatában pompázik, kezdve a finom aranytól egészen az izzó mélyvörösig. A hangulatos városkától pár perc sétára találod az Okker ösvényt, amely lenyűgöző alakú és színű szikláival szintén azonnal megbabonáz.

Okker ösvény Hans | Pixabay

Pont du Gard: a háromszintes híd

És végül – hogy a romok szerelmesei se maradjanak látnivaló nélkül – okvetlenül meg kell említenünk a kissé nyugatabbra fekvő, ám minden autóban töltött kilométerért kárpótoló Pont du Gard-t.

A római korból ránk maradt 2000 éves vízvezeték 49 méter magas, és fénykorában naponta 20 ezer köbméter vizet szállított a környező hegyek forrásaiból Nimes városába. A háromszintes, monstre építmény a TOP5 francia látványosság egyike, mely naplemente előtt – ha szél is lecsendesedett – büszkén tükröződik a Gard folyó vizén.

Ez is érdekelhet

Tenerife, a kihagyhatatlan sziget

Tenerife, a kihagyhatatlan sziget

Tenerifén minden adott a tökéletes tengerparti pihenéshez, de ha hajlandó vagy magad mögött hagyni a nyugágyak kényelmét, életre szóló élményekben lesz részed. Hetekre elegendő programot ajánlunk a kalandkeresőktől az ínyencekig mindenkinek.

Londoni utazás: 5 hiba, amit minden turista elkövet

Londoni utazás: 5 hiba, amit minden turista elkövet

London a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja, évi több mint 16 millió látogatóval. Ez a rengeteg ember pedig szinte mind elköveti ugyanazt a néhány hibát a londoni utazás során. Pedig egyik sem lenne kötelező. Soroljuk őket, és azt is, hogyan kerülhetők el. Legyél te a kivétel!

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.