Amszterdam: biciklizz ki a városból

2017 ápr 9.Amszterdam, Utazási tippek

Amszterdamban közismerten a biciklisták az urak: gyakorlatilag minden közlekedővel szemben előnyük van, a bicikliút hálózat pedig mindenhová elér. Itt legtermészetesebb módon jár két keréken az összes korosztály és társadalmi réteg, így aztán turistaként úgy tudsz a legjobban beleszagolni a valódi amszterdami létbe, ha csatlakozol hozzájuk. Ha pedig már szert tettél egy biciklire, könnyen eléred a színpompás vidéki Hollandiát is. Három kényelmes és szépséges biciklis úti célt ajánlunk: a városközponttól egy-másfél órás tekeréssel elérhetsz többszáz éves városkákat, sajtpiacot, homokdűnéket és menő beach bárokat.

A leghollandabb vidék: Waterland

Andrea Tamgni | Flickr CC BY-NC-SA 2.0

Hagyományos faházak, szélmalmok, nyáron virágok és legelésző jószágok mindenütt, de főleg csatornák: Waterland, azaz vízi ország a neve az Amszterdamtól északra eső vidéknek, amelynek csaknem a felét vízfelület teszi ki. Szállj fel Amszterdam központi pályaudvaránál a Buiksloterweg vagy IJplein felé tartó ingyenes kompra, innen északkelet felé indulva nyugodt, fényképezgetős tekeréssel is egy órán belül eljutsz a Waterlandet alkotó kilenc település egyik legszebbikébe, Broekbe. A gazdag kereskedő falu különleges tisztaságáról már a 17. században is megemlékeztek az útleírások, és ma is több mint 80 áll itt a pazar, hagyományos faházakból.

Broektől mindössze négy további kilométer a történelmi kikötőváros, Monnickendam, ahol a gyönyörűen megmaradt régi városközpont mellett megcsodálhatod, sőt ki is bérelheted a tradicionális hajókat is. Sajtrajongók még ne forduljanak vissza: további fél óra biciklizéssel elérhető Edam, ahol nyáron szerdánként tartják a híres sajtpiacot, de a hét minden napján érdemes bejárni a nagymúltú, bájos városkát.

Mesébe illő tájon át: Muiden

Különlegesen vidám biciklitúrában lesz részed, ha Amszterdam belvárosából kelet felé, a kikötőjéről és erődjéről híres Muidenbe indulsz. A mindvégig kellemes bicikliút első szakasza Kelet-Amszterdam modern, mesterséges szigetekre épült Ijburg városrésze mellett, természetvédelmi területen vezet. Itt ér az első meglepetés, a parkot ugyanis rengeteg nyúl lakja, akik a közlekedőktől cseppet sem zavartatva ugrálnak fel-alá az úton és mellette.

Kicsit tovább haladva aztán átveszik az uralmat a birkák, akik még a nyulaknál is rezignáltabban fogadják a biciklistákat, és vígan heverésznek az út közepén, kerülgessék őket bárhányan. Az Amszterdam védelmében egykori fontos szerepet betöltő Muiden ma már inkább békés atmoszférájáról híres. Kis utcácskái, hangulatos kávézói és képeslap szépségű kikötője miatt remek menekülő útvonal, ha elunod az amszterdami turista tömeget: nyuszi- és birkakerülgetéssel együtt is itt vagy egy óra alatt kerékpáron.

Parti a homokdűnék között: Zandvoort

Szintén elég egy bicikli, hogy elérd az amszterdamiak nagy kedvencét, a felkapott tengerparti üdülőhelyet, Zandvoortot. A hosszan elnyúló, pompás dűnékkel övezett, tágas, homokos partszakaszt nyaranta zsúfolásig megtöltik a napozók és a szörfösök.

És bár az Északi-tengernél járunk, a víz a nyár közepére fel tud melegedni annyira, hogy jól essen a megmártózni benne a melegebb napokon – még azoknak is, akik a déltengerekhez vannak szokva. Az sem baj, ha Amszterdam hűvösebb-borúsabb idővel fogad, a part ugyanis ilyenkor sem pihen: a strand bárjaiban és klubjaiban tavasztól kora őszig folyamatos a buli. Zandvoort felé indulj a városközpontból nyílegyenesen nyugat felé, a Westerparkon keresztül. Nyugodt tempóban, nézelődve egy óra alatt érsz Haarlembe, onnan pedig további szűk félóra az út a partra. Ha egy napra elég ennyi a tekerésből, vagy kimerített a parti mulatság, visszafelé szállj nyugodtan vonatra: Hollandiában a legtermészetesebb dolog biciklivel tömegközlekedni.

Ez is érdekelhet

Tenerife, a kihagyhatatlan sziget

Tenerife, a kihagyhatatlan sziget

Tenerifén minden adott a tökéletes tengerparti pihenéshez, de ha hajlandó vagy magad mögött hagyni a nyugágyak kényelmét, életre szóló élményekben lesz részed. Hetekre elegendő programot ajánlunk a kalandkeresőktől az ínyencekig mindenkinek.

Londoni utazás: 5 hiba, amit minden turista elkövet

Londoni utazás: 5 hiba, amit minden turista elkövet

London a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja, évi több mint 16 millió látogatóval. Ez a rengeteg ember pedig szinte mind elköveti ugyanazt a néhány hibát a londoni utazás során. Pedig egyik sem lenne kötelező. Soroljuk őket, és azt is, hogyan kerülhetők el. Legyél te a kivétel!

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.

MKEH Engedélyszám: U-001757

A Beontrips vagyoni biztosíték biztosítását az Európai Utazási Biztosító Biztosító Zrt. nyújtja. Az oldalon található utazási ötleteken megjelenő árak tényleges kereséseken alapulnak, de a foglalás befejezéséig megváltozhatnak, ha a szolgáltatók aktuális árai módosulnak.

© 2021 Beontrips Kft.