Barcelonai tapas kalauz

2019 Jun 4.Barcelona, Utazási tippek

A tapas nem katalán hagyomány: az elmúlt néhány évtizedben jellemző turistaáradattal érkezett, pontosabban az ő kedvükért szerepel ma már háromból két vendéglátóhely portálján Barcelonában és a környékbeki üdülőhelyeken. Mi mindent hív a köznyelv tapasnak, hogyan válasszunk, mit igyunk hozzá? Útmutató a barcelonai tapasozáshoz, hogy az evés-ivás valóban élvezet legyen.

Mi az a tapas tulajdonképpen?

Tapas: töltött oliva. elcodigodebarras | Pixabay
Először is, a tapas eredetileg az italok mellé – felár nélkül – felszolgált falatkákat jelenti, valami olyasmit, mint itthon a bor- vagy sörkorcsolya. Ma viszont már inkább általános elnevezésként használják az étlapokon mindenféle, kis adagban kínált sós ételre az olajbogyótól a mandulán át a híres spanyol szárított sonkákig (jamon iberico, jamon serrano) vagy a grillezett garnéláig. A turisták szeretik, mert egy étkezés alatt sok mindent kipróbálhatnak, vendéglátós szemmel pedig remek üzlet.

Így igazodj ki a kínálatban

Pintxo/pincho Takedahrs | Pixabay

Ha jót akarsz enni Barcelonában, érdemes a tapas mellett más kifejezésekkel is megismerkedned. Az étlapokon például gyakran kétféle ár szerepel egy-egy fogás mellett: az egyik a tapas, a másik a raciones, amely egyszerűen egy nagyobb adag ugyanabból az ételből — a racion szó adagot jelent. Aztán ott van a pintxo (vagy pincho), amely az erdetileg dél-spanyol tapa baszk megfelelője, azaz a baszk snack, és szintén meghódította Barcelonát. A tapa és a pincho között lényegi különbség, hogy az utóbbi kenyérdarabkákra tűzve érkezik, vagyis apró szendvicseket takar.

Mint a katalánok

Barcelona, Gràcia

Barcelonában az elmaradhatatlan sonka, chorizo és garnéla mellett a leggyakrabban ezekkel a tapas-félékkel fogsz találkozni:

Pan con Tomate (Pa amb tomàquet): a paradicsommal, olivaolajjal megkent, sóval fűszerezett kenyér a legkatalánabb tapa, a katalánok szívügye. Lehet pirított, néha fokhagymával is ízesítik, és bármilyen más falatka mellett vagy főétel kísérőjeként fogyasztják.

Patatas Bravas: a spanyol sültkrumpli. Apróra kockázott krumpliból készítik, és Barcelonában jellemzően aiolival, azaz fokhagymás majonézzel, valamint fűszeres paradicsomszósszal tárolják.

Chipirones: fűszeres, grillezett bébi tintahal.

Anchoas: szardella, kevésbé sós változatban, mint amit itthon megszoktunk, gyakran ecetben, petrezselyemmel pávcolva.

Croquetas: a magyar fül krumplira tippelne, de Spanyolországban a krokett alapanyaga nem ez. Sűrű besamel és leggyakrabban sonka keveréke, rántva, de készülhet csirkével, hallal, spenóttal, bármi egyébbel is.

Valamit inni is kell

Méghozzá valami könnyű és lehetőleg hűtött italt. A testes vörösbor nem megy a falatkákhoz, mert elnyomja az ízeket — állítják a tapasztaltak. A barcelonaiak legszívesebben vermut vagy az elsőrangú katalán pezsgő, a cava mellett tapasoznak. A pintxo-bárokban pedig baszk cidert vagy a txakoli nevű, könnyű feférbort rendelik a legtöbben.

No de hol?

Könnyebb megválaszolni a kérdést, hogy hol ne. Ha nem szeretnél csalódni, kerüld a fő turistaútvonal, a Rambla éttermeit: a Ramblán enni olyan, mintha Budapesten a Váci utcában ülnél be ebédelni vagy vacsorázni. Innentől kezdve viszont a lehetőségeid végtelenek. Bízz a megérzéseidben: ahol sokan tolonganak, valószínűleg jó hely, és minél nagyobb a tömegben a katalánok aránya, annál nagyobb eséllyel az. A Ramblától csak negyed óra séta a még mindig csendes Sant Antoni negyed, ahol jobbnál jobb bárok várnak tapasra és vermutra.

Néhány kipróbált tipp a helyiektől:

Bar Cañete (Carrer de la Unió, 17, Raval) — sokak kedvence csak egy sarokra a Ramblától, az étlapjuk alcíme: Fuck your diet.

Can Maño (Carrer Baluard, 56, Barceloneta) — régi, bevált hely közel a tengerparthoz, elsősorban a tengeri halak és herkentyűk rajongóinak.

Bormuth (Carrer del Rec 31, Born) — klasszikus fogások bőséges kínálata a nyüzsgő El Born negyed egyik sétálóutcájában.

Ez is érdekelhet

A Riviéra mindenkié

A Riviéra mindenkié

Sportkocsik, kaszinók, jachtok és filmsztárok: a Riviéráról mindenkinek a luxus jut először eszébe. Pedig az Azúr-part bárki számára könnyen elérhető, és távolról sem csak a rongyrázásról szól. A part mindenkié, ahogy a bájos tengerparti kisvárosok sikátorai, a romantikus hegyi falvak kilátópontjai, az ínyenc üzletek vagy, Provence felé indulva, a pompás levendulamezők is. Íme egy adag igazi élményt kínáló útravaló: erre indulj, ha egy-egy napra magad mögött hagynád a fehér homokot.

Egy hét Toszkána: utazás Firenzén és Sienán túl

Egy hét Toszkána: utazás Firenzén és Sienán túl

Ciprusligetek és szőlőskertek, vörösbor és szarvasgomba, reneszánsz és gótika, érintetlen történelmi városok és felső kategóriás tengerparti nyaralóhelyek: bármi miatt szeretsz is utazni, Toszkánában a legjobbat kapod belőle. Válaszd Pisát kiindulópontként: innen...

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.