Bergen, a fjordfőváros

2017 Sze 4.Bergen, Utazási tippek

Norvégia második legnagyobb városa, Bergen, nemcsak túrázáshoz remek kiindulópont. A fjordok kapujának is nevezett város színpompás sikátorokkal, a régmúlt kereskedőéletét megidéző világörökségi helyszínnel és nyüzsgő kortárs kulturális színtérrel vár.

Bryggen és a híres halpiac

Bryggen, azaz a régi rakpart, amely ma a világörökség része
A 19. században Bergen volt a legnagyobb fából épült város Európában, és ezt az arcát mindmáig szépen őrzi legfelkapottabb negyede, a régi rakpart környéke, azaz a Bryggen. A városrész tarka kereskedőházai között sétálva mintha megállt volna az idő. Ha pedig az is érdekel, milyen volt a kereskedőélet a falakon belül, a 18-19. században, a Hanza múzeumot keresd. Bryggenre szánj időt bőven: a legjobban akkor kaphatod el az óváros ritmusát, ha hagyod magad elveszni a szűk sikátorokban.
A művészek és a turisták körében is közkedvelt városrész legszebb arcát napnyugta előtt mutatja, amikor az amúgy is élénk színek valósággal izzani kezdenek a lemenő nap fényében. Bryggen tövében bújik meg a halpiac – csak menj a szag után –, ahol még az is garantáltan elcsábul egy halvacsorára, aki máskülönben viszolyog a tengeri herkentyűktől.

Ne hagyd ki Nordnest sem!

Bryggen egy-egy hatalmas turistahajó érkezésekor túlszúfolttá válahat. Ha nincs kedved kerülgetni a turistákat, szökj át a kikötő szemközti oldalán lévő félszigetre, Nordnesre. Ez a környék sokkal csendesebb; itt még az is megeshet, hogy a Bryggenhez hasonló, színes házakkal szegélyezett kanyargós utcácskákon egyedül fogsz kóborolni. A macskaköves utcákat lépten-nyomon színes dézsákba ültetett, buja virágoskertek övezik, közöttük pedig kis padok nyújtanak pihenést a hosszú kaptatók után.

Esik? Program akkor is van bőven

Az élő Bergen legalább olyan izgalmas, mint a történelmi. Egyetemének tizenötezer hallgatója van, következésképpen bárja, mulatója is bőven, világos nyári éjszakákon pedig mintha az egész városban folyamatos utcabál lenne. A szórakozóhelyeken éjfél után indul csak be igazán az élet, de jó tudni, hogy a helyek csak 3-ig szolgálhatnak fel alkoholt. Ahogy az éjszakai életre, úgy a művészeti színtérre sem lehet panasz: világszínvonalú klasszikus és kortárs galériák és gazdag képzőművészeti-, történeti és designgyűjtemények várnak, ha egy esős napon inkább fedél alá húzódnál.

Ez is érdekelhet

Tenerife, a kihagyhatatlan sziget

Tenerife, a kihagyhatatlan sziget

Tenerifén minden adott a tökéletes tengerparti pihenéshez, de ha hajlandó vagy magad mögött hagyni a nyugágyak kényelmét, életre szóló élményekben lesz részed. Hetekre elegendő programot ajánlunk a kalandkeresőktől az ínyencekig mindenkinek.

Londoni utazás: 5 hiba, amit minden turista elkövet

Londoni utazás: 5 hiba, amit minden turista elkövet

London a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja, évi több mint 16 millió látogatóval. Ez a rengeteg ember pedig szinte mind elköveti ugyanazt a néhány hibát a londoni utazás során. Pedig egyik sem lenne kötelező. Soroljuk őket, és azt is, hogyan kerülhetők el. Legyél te a kivétel!

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.

MKEH Engedélyszám: U-001757

A Beontrips vagyoni biztosíték biztosítását az Európai Utazási Biztosító Biztosító Zrt. nyújtja. Az oldalon található utazási ötleteken megjelenő árak tényleges kereséseken alapulnak, de a foglalás befejezéséig megváltozhatnak, ha a szolgáltatók aktuális árai módosulnak.

© 2021 Beontrips Kft.