Edinburgh kalauz

2019 Nov 20.Utazási tippek

7 bennfentes tipp a tökéletes edinburgh-i utazáshoz

A skót fővárost elözönlő turisták jellemzően a dombtetőn elnyúló várat ostromolják, megnézik a parlamentet, majd sétálnak egyet a belvárosi Royal Mile-on, ahol is beülnek a hamisítatlannak kikiáltott skót pubokba. Valóban ennyi lenne Edinburgh? Mi minden vár még a kihagyhatatlan látnivalókon túl?

Arany órák

Edinburgh, kilátás a Calton Hill-ről

Edinburgh legszebb arcát naplementekor mutatja. Ha mázlista vagy, és esőmentes napnyugta ígérkezik, fogj egy stílusos, skót kockás pokrócot, és irány a központi Calton Hill. A lemenő nap vöröslő sugarait a lábad alatt lassan felváltják a kivilágított skót főváros fényei.

Időutazás a belvárosban

Ha leteszed az útikönyvet, és csak céltalanul lődörögsz Edinburgh óvárosában, nem kell sok képzelőerő, hogy a középkorban érezd magad. A szűk, ódon utcákra nem jut el a motorizált forgalom, az itteni kocsmák pedig látszólag semmit nem változtak az évszázadok alatt. A Royal Mile-tól pár háztömbnyire lévő Victoria street színes házai között megannyi rejtett sikátor és titkos udvar hívogatja az elveszni kívánó turistát.

Nézőpont kérdése

Arthur’s Seat: kilátás. Ant2506 | Pixabay

Edinburgh hét dombra épült; végigrohanni rajtuk kizárólag a város iránt kevéssé érdeklődő élsportolóknak ajánlott. A főváros tele van lépcsőkkel, amelyek másik végén hol egy sikátorban, hol egy nyüzsgő főutcán, hol pedig egy befalazott átjáró előtt lyukadsz ki. Aki pedig újabb és újabb szemszögből akarja meglátni a város arcait, érdemes a kötelező Edinburgh kastély dombján és a már említett Calton Hillen kívül megmásznia a központtól kissé távolabb eső Arthur’s Seatet is.

Csatornák és mérnöki csodák

Csatornákra gondolva valószínűleg nem Edinburgh jut először az ember eszébe. Pedig hajókázni, sétálni vagy piknikezni a Union Canalon kihagyhatatlan élmény. Ráérős, ám mérnöki csodákra éhes turistáknak érdemes egészen a Falkirk Wheelig lecsorogniuk. A 24 méteres magasságkülönbség leküzdésére épített hajólift Arkhimédész törvényét felhasználva 4 perc alatt fordul 180 fokot, amihez annyi energiát használ csak el, ami kb. 8 teáskanna víz felforralásához lenne elegendő.

A pubok városa

Szerinted hányan olvassák ugyanazt az útikönyvet, és térnek be mind a régi piactér, a Grassmarket vagy a Royal Mile pubjaiba? Kell ez neked? Ha jobbat akarsz, irány ismét az egyik mellékutca, ezekben számtalan valódi, a helyiek által is nagyra tartott kocsma közül választhatod ki, hol gurítanád le az aznapra rendelt whisky- vagy söradagot. Hogy melyiket ajánljuk? Amelyikben a legtöbb helyi arc iszogat, és ahonnan a legvidámabb zene szűrődik ki!

Reggeli skót módra

Lehet, hogy jobb, ha nem tudod, miből készül a skótok nemzeti eledele, a haggis, bár a hurkán edzett magyar gyomornak nem különösebben idegen a dolog. Egyszer mindenképpen meg kell kóstolni. Hogy mikor? Ínyencek már a skót reggeli részeként is elfogyaszthatják, óvatosabbak válasszák inkább párolt zöldségkörettel, egy decens vacsora keretében.

Garantált hideglelés

Ijedősebbek Edinburghban biztosan a szívúkhöz kapnak egyszer-kéteszer. Délután egykor minden nap elsütik az Edinburgh kastély ágyúját, ami nagyon hangos. Készítsd elő a videót, és mosolyogj, ahogy az arra járók fele kiugrik a bőréből. Ha kifejezetten vonzódsz a rettegéshez, válts jegyet a hátborzongató Edinburgh Dungeonba, ahol élő szereplőkkel és speciális effektekkel kalauzolnak át Skócia legsötétebb évszázadain.

Ez is érdekelhet

A Riviéra mindenkié

A Riviéra mindenkié

Sportkocsik, kaszinók, jachtok és filmsztárok: a Riviéráról mindenkinek a luxus jut először eszébe. Pedig az Azúr-part bárki számára könnyen elérhető, és távolról sem csak a rongyrázásról szól. A part mindenkié, ahogy a bájos tengerparti kisvárosok sikátorai, a romantikus hegyi falvak kilátópontjai, az ínyenc üzletek vagy, Provence felé indulva, a pompás levendulamezők is. Íme egy adag igazi élményt kínáló útravaló: erre indulj, ha egy-egy napra magad mögött hagynád a fehér homokot.

Barcelonai tapas kalauz

Barcelonai tapas kalauz

Mi mindent hív a köznyelv tapasnak, hogyan válasszunk, mit igyunk hozzá? Útmutató barcelonai tapasozáshoz.

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.