Edinburgh kalauz

2017 Júl 19.Utazási tippek

7 bennfentes tipp a tökéletes edinburgh-i utazáshoz

A skót fővárost elözönlő turisták jellemzően a dombtetőn elnyúló várat ostromolják, megnézik a parlamentet, majd sétálnak egyet a belvárosi Royal Mile-on, ahol is beülnek a hamisítatlannak kikiáltott skót pubokba. Valóban ennyi lenne Edinburgh? Mi minden vár még a kihagyhatatlan látnivalókon túl?

Arany órák

Edinburgh, kilátás a Calton Hill-ről

Edinburgh legszebb arcát naplementekor mutatja. Ha mázlista vagy, és esőmentes napnyugta ígérkezik, fogj egy stílusos, skót kockás pokrócot, és irány a központi Calton Hill. A lemenő nap vöröslő sugarait a lábad alatt lassan felváltják a kivilágított skót főváros fényei.

Időutazás a belvárosban

Ha leteszed az útikönyvet, és csak céltalanul lődörögsz Edinburgh óvárosában, nem kell sok képzelőerő, hogy a középkorban érezd magad. A szűk, ódon utcákra nem jut el a motorizált forgalom, az itteni kocsmák pedig látszólag semmit nem változtak az évszázadok alatt. A Royal Mile-tól pár háztömbnyire lévő Victoria street színes házai között megannyi rejtett sikátor és titkos udvar hívogatja az elveszni kívánó turistát.

Nézőpont kérdése

Arthur’s Seat: kilátás. Ant2506 | Pixabay

Edinburgh hét dombra épült; végigrohanni rajtuk kizárólag a város iránt kevéssé érdeklődő élsportolóknak ajánlott. A főváros tele van lépcsőkkel, amelyek másik végén hol egy sikátorban, hol egy nyüzsgő főutcán, hol pedig egy befalazott átjáró előtt lyukadsz ki. Aki pedig újabb és újabb szemszögből akarja meglátni a város arcait, érdemes a kötelező Edinburgh kastély dombján és a már említett Calton Hillen kívül megmásznia a központtól kissé távolabb eső Arthur’s Seatet is.

Csatornák és mérnöki csodák

Csatornákra gondolva valószínűleg nem Edinburgh jut először az ember eszébe. Pedig hajókázni, sétálni vagy piknikezni a Union Canalon kihagyhatatlan élmény. Ráérős, ám mérnöki csodákra éhes turistáknak érdemes egészen a Falkirk Wheelig lecsorogniuk. A 24 méteres magasságkülönbség leküzdésére épített hajólift Arkhimédész törvényét felhasználva 4 perc alatt fordul 180 fokot, amihez annyi energiát használ csak el, ami kb. 8 teáskanna víz felforralásához lenne elegendő.

A pubok városa

Szerinted hányan olvassák ugyanazt az útikönyvet, és térnek be mind a régi piactér, a Grassmarket vagy a Royal Mile pubjaiba? Kell ez neked? Ha jobbat akarsz, irány ismét az egyik mellékutca, ezekben számtalan valódi, a helyiek által is nagyra tartott kocsma közül választhatod ki, hol gurítanád le az aznapra rendelt whisky- vagy söradagot. Hogy melyiket ajánljuk? Amelyikben a legtöbb helyi arc iszogat, és ahonnan a legvidámabb zene szűrődik ki!

Reggeli skót módra

Lehet, hogy jobb, ha nem tudod, miből készül a skótok nemzeti eledele, a haggis, bár a hurkán edzett magyar gyomornak nem különösebben idegen a dolog. Egyszer mindenképpen meg kell kóstolni. Hogy mikor? Ínyencek már a skót reggeli részeként is elfogyaszthatják, óvatosabbak válasszák inkább párolt zöldségkörettel, egy decens vacsora keretében.

Garantált hideglelés

Ijedősebbek Edinburghban biztosan a szívúkhöz kapnak egyszer-kéteszer. Délután egykor minden nap elsütik az Edinburgh kastély ágyúját, ami nagyon hangos. Készítsd elő a videót, és mosolyogj, ahogy az arra járók fele kiugrik a bőréből. Ha kifejezetten vonzódsz a rettegéshez, válts jegyet a hátborzongató Edinburgh Dungeonba, ahol élő szereplőkkel és speciális effektekkel kalauzolnak át Skócia legsötétebb évszázadain.

Ez is érdekelhet

Tenerife, a kihagyhatatlan sziget

Tenerife, a kihagyhatatlan sziget

Tenerifén minden adott a tökéletes tengerparti pihenéshez, de ha hajlandó vagy magad mögött hagyni a nyugágyak kényelmét, életre szóló élményekben lesz részed. Hetekre elegendő programot ajánlunk a kalandkeresőktől az ínyencekig mindenkinek.

Londoni utazás: 5 hiba, amit minden turista elkövet

Londoni utazás: 5 hiba, amit minden turista elkövet

London a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja, évi több mint 16 millió látogatóval. Ez a rengeteg ember pedig szinte mind elköveti ugyanazt a néhány hibát a londoni utazás során. Pedig egyik sem lenne kötelező. Soroljuk őket, és azt is, hogyan kerülhetők el. Legyél te a kivétel!

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.