Hová utazzunk októberben?

2019 Sze 10.Bali, Málta, Utazási tippek

Október az északi féltekén már ősz a javából, de míg ez egyes vidékeken inkább ködös reggeleket, gyakoribb esőt, szüreti időszakot és színes erdőket jelent, a mediterrán tájakon még a napozós, tengerparti szezon legvégét: kellemes, napsütötte nappalokat, ráadásul pedig kisebb tömeget és barátágosabb árakat. Hogy hová utazzunk októberben? Várost nézni, bort kóstolni, strandolni vagy jógázni az esőerdő közepére: egy októberi vakáció fantasztikus kalandokat ígér. 

Málta: színes szigetvilág

Marsaxlokk: tradicionális halászfalu Málta délkeleti részén

Málta felkapott turistaközpontjairól, gazdag multikulturális örökségéről és lélegzetelállító partszakaszairól híres. És persze arról, hogy Európa egyik legnaposabb területe: remek választás tehát, ha elérhető közelségben keresel nyárias októberi kikapcsolódást. Ráadásul, mivel szeptemberrel a főszezoni árak is távoznak, mindehhez nem is kell túl mélyen a zsebedbe nyúlnod. Szerencsés esetben még strandidő is kifogható októberben Máltán, de remek kirándulóidőre szinte biztosan számíthatsz: a nappali hőmérséklet jellemzően 20-25 fok, és még a tenger is kellemes, 24 fok körüli.

A máltai szigetvilág kicsi és könnyen bejárható, viszont igazán változatos; így akár a történelmi emlékek, akár a természeti csodák érdekelnek, renegteg élményt gyűjthetsz néhány nap alatt. Barangold be főváros, Valletta kedves utcácskáit, kikötőjét és barokk műremekét, a Szent János-társkatedrálist: itt még Caravaggio két festményét is megcsodálhatod. Ne maradjanak ki a színes csónakokról híres, kis halászfalvak, például Marsaxlokk, és érdemes útba ejtened a híres kék lagúnát és máltai nyugati partjainak szinte érintetlen öbleit vagy Seguna vakítóan vehér szikláit Gozón.

Bordeaux: több, mint borvidék

Bordeux környékének borvidékei a legszebbek közé tartoznak

A Franciaország délnyugati vidékén fekvő Bordeaux a világ egyik leghíresebb borvidékének központja, nem véletlenül ajánljuk tehát októberben: ez a szüreti időszak kezdete, amikor a környék szőlőskertjei a leggyönyörűbb színekben pompáznak. De Bordeaux városa, amely az elmúlt években rendre az utazási toplisták élén szerepelt – a Lonely Planet például 2017-ben a legjobb városi desztinációk listájának első helyén szerepeltette –, nem csak a bor-szcéna miatt különleges. Itt található a világ legnagyobb városi világörökségi területe, fantasztikus Garrone-parti sétányát és klasszikus épületeit, elsőrangú éttermeit, bisztróit pedig hetek alatt sem lehet kimeríteni.

Bordeaux: pazar belváros. Z Klein | Unsplash

Borrajongóknak és a bor története iránt érdeklődőknek szuper program Bordeaux hipermodern, interaktív bormúzeuma, a tízemeletes Cité du Vin, ahol a kultúra befgadásán kívül tremészetesen kóstolni is lehet.

Bordeaux tehát bőséggel szolgáltat programot egy hosszú hétvégére, de érdemes legalább egy fél napos kirándulást tenni a környező, hagyományos borvidékekre. Közülük az egyik legszebb a Bordeaux-ból nagyjából 40 perc alatt elérhető középkori városka, a bástyafallal körülvett, hangulatos macskaköves utcácskáiról híres Saint-Emilion.

Saint-Émilion. Jordy Meow | Wikimedia Commons CC BY_SA

Mallorca: októberi örömök

Porto Colom, Mallorca

Ha szikrázóan kék eget és hasonlóan ragyogó tengert keresel októberben, Mallorca remek választás. Nappal 20-25 fokra számíthatsz, és a tenger hőmérséklete is 22 fok körül marad, így egy-egy melegebb napon még fürdőzéshez is nagyszerű. A sziget káprázatos tájain való kiránduláshoz, túrázáshoz vagy mounatin bike-ozáshoz pedig az év legtökéletesebb időszakainak egyike. Október Mallorcán már utószezon, ami azt jelenti, hogy a nyári tömegek nélkül élvezheted a meseszép öblöket, halászfalvakat és hegyi városkákat.

Hová utazzunk októberben? Mallorca igazán jó ötlet. Marc Schadegg | Unsplash

Ha Mallorcán jársz, mindenképpen szánj egy kis időt a sziget elegáns és nyüzsgő fővárosára, Palmára. Palma de Mallorca történelmi belvárosa letaglózóan gyönyörű, a tengerparthoz közel épült gótikus katedrálisa, a La Seu pedig önmagában elég indokot szolgáltathat egy mallorcai utazáshoz. Ha szereted a hasad, ne hagyd ki a híres, belvárosi vásárcsarnokot, a Mercat de L’Olivart, ahol a sziget – és egész Spanyolország – legjobb termékeit kóstolhatod végig.

Ubud, Bali: tökéletes feltöltődés

Hová utazzunk októberben? Balin, Ubudban különleges élmények várnak.

A festményre illő esőerdők és rizsteraszok közt fekvő Ubud Bali művészeti és spirituális központja, ahol minden a tökéletes feltöltődésről szól. Ez az a város, ahol a legjobban megismerhető és átélhető a sziget kimeríthetetlenül gazdag kulturális öröksége az építészettől a kézművességen át a zenéig és a táncig, ahol a legjobbakat lehet enni, és ahol az év bármely időszakában beiratkozhatsz egy jógatanfolyamra, paradicsomi panoráma mellett tanulhatod meg és tökéletesítheted a gyakorlatokat.

Ubudtól csak egy-két órát kell utazni a legszebb strandokig. Julian Vinci | Unsplash
Ha Ubudot választod egy októberi Bali utazás kiindulópontjául, nem kell lemondanod a tengerről sem. Bár a város a sziget belsejében található, a sziget legszebb strandjai egy-másfél óra utazással elérhetők, így akár végig is látogathatod őket egy-egy napos kirándulásokon.

Ez is érdekelhet

Hová utazzunk novemberben?

Hová utazzunk novemberben?

A kérdés jogosan merül fel mindenkiben, akinek kezd agyára menni a mókuskerék, unja a mind szürkébb hétköznapokat, esetleg kipihenné magát a még nagyobb év végi hajtás előtt. Fehér homok, gleccsersíelés, sarki fény, olajbogyószüret: íme novemberi kedvenceink.

Hová utazzunk decemberben?

Hová utazzunk decemberben?

Ahányan kérdezik, annyi választ lehetne adni a kérdésre. Az év utolsó hónapjában így vagy úgy mindenkit megcsap az ünnepi hangulat. Ha úgy érzed, fenyőillatból és forralt borból sosem elég, karácsonyi vásárok, majd szilveszteri utcabálok várnak. Ha viszont inkább nyaralnál még egyet az év végén, válaszd a melegebb éghajlatot: Délkelet-Ázsiában és a Perzsa-öbölben decemberben remek az idő a turistáskodáshoz.

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.