Van, aki forrón szereti: a legjobb fürdők Dél-Izlandon

2018 feb 6.Izland, Utazási tippek

A Kék Lagúnától a Titkos Lagúnáig

Izlandon lépten nyomon termálvízbe botlunk, legyen az egy türkizkék vizű luxus termálfürdő vagy a túrautunk mellett felbukkanó patak. Aki meleg vizes fürdőből szeretne pazar látványosságokat csodálni, Izlandon van a legjobb helyen.

Izlandi fürdőzési egyszeregy

Izlandon lépten-nyomon termálfürdőbe botlunk: Seljavallalaug. Unsplash
A melegvizes medencék nagyon fontosak az izlandiak számára. A fürdőben mindenki egyenlő, itt nyugodtan ellazulhatnak és bármit kibeszélhetnek. A higiéniához kapcsolódó fürdő-etikettet véresen komolyan veszik: számos – már-már kínosan furcsa – videó kering a neten, hogy pontosan hol kell magunkat lecsutakolni ruhátlanul a medencébe lépés előtt, de tábla is jelzi minden fürdőben a megmosandó testrészeket.
Az utak mentén jelzőtáblák mutatják a fürdőket, de az sem egyedi eset, hogy az út mellett áll egy nagyobb, meleg vizes dézsa. A medencékből elénk táruló látvány felülmúlja a mozikban megelevenedő virtuális valóságot. Van, ahol gőzölgő fekete lávakövek között ülünk, van, ahol éppen szunnyadó vulkánok kúpjait csodálhatjuk, és van, ahol a világ legszínpompásabb hegyvidéke tárul elénk. Ha pedig felhőtlen téli estén érkezünk, még olyan szerencsénk is lehet, hogy sarki fény fog táncot lejteni a fejünk felett.

Kék lagúna: a népszerű luxus

Izland, Kék lagúna Tom Grimbert | Unsplash

Ha Izland leghíresebb, luxus kivitelű fürdőjében, a Kék Lagúnában (Bláa lónið) ejtőznél, nem csak mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, de érdemes jó előre lefoglalni a helyedet is. A Reykjavíkhez közeli, világszép fürdőbe ugyanis már jó előre eladják a jegyeket. A tó kékesfehér színét a benne található kova adja, mely a körülötte lévő koromfekete lávamezőnek köszönhetően markánsan kitűnik a környezetéből, ezáltal a Föld egyik legtermészetfeletibb jelensége. A forró termálvíz kellemesen ellazítja a testet, az aljáról felkaparható iszap pedig jót tesz a bőrnek. A lagúna vize sós, mivel a kőzetek repedései közé a tengervíz szivárog be. A forró vizet egy geotermikus energiát hasznosító erőmű szűri meg és hűti le fürödhető hőmérsékletűvé: az erőműbe bemenő víz még 160 fokos, az onnan kijövő már csak 70, majd a medencében többnyire kellemes 40 fok körülire hűl le.

Titkos lagúna: ha a Kék lagúnát túlzsúfoltnak találod

Az arany körúttól nem is olyan távol található Izland rejtett kincse, a Titkos lagúna (Gamla Laugin). A Flúðir nevű álmos kis faluban lévő lagúnáról úgy tartják, hogy ez volt az első fürdő Izlandon.

Titkos lagúna: ha a Kék lagúnánál nyugalmasabb helyet keresel Chris Goldberg | Flickr CC BY-NC 2.0
Noha a 2014-es nyitás óta a fürdő mind népszerűbb a tömegtől irtózó turisták körében, itt még az is megeshet, hogy főszezonban is csak fél tucat ember pácolódik a természetes állapotában meghagyott vadregényes tavacskában. Izland virágoskertje szomszédságában, az üvegházak ölelésében lévő lagúna a közeli hőforrásokból nyeri a vizét, a gőzoszlopok és fortyogók mellett a tó partján még egy kis gejzír (találóan ez egyben a becsületes neve is) ki szokott törni úgy 5-10 percenként.

Reykjadalur: a bevállalósok jutalma

Reykjadalur közel van Reykjavíkhez, ezért a turisták és a helyiek körében egyaránt népszerű kirándulóhely. Nappal turistabuszok öntik ide magukból a vendégeket, hogy azok többnyire a környező üvegházig zarándokolva igyanak egy csésze kávét a banánfák alatt (ez is egyfajta extrém dolog itt Izlandon).
Aki viszont bevállalósabb, 300 méter szintet leküzdve gyalogol egy órán keresztül, hogy a távoli völgyben megpillanthassa a gőzölgő folyót.

Izland: fürdő és gőzforrások, Reykjadalur Nuno Antunes | Unsplash

Az út iszapfortyogók és gőzforrások között kanyarogva halad egyre feljebb, a levegőt lassan kén szaga tölti be. Kissé távolabb a talaj a vulkáni tevékenységnek köszönhetően sárgás-vöröses-szürkés árnyalatban pompázik. A fürdésre kijelölt helyet pallók jelzik, s bár a pallók végén van pár zuhany és öltözőkabin, jobb, ha nomád körülményekre készülünk. Figyelem: a pallókon túl nem érdemes a fürdéssel próbálkozni, mivel a folyó vize sok helyen 100 fok közelében van!

Ez is érdekelhet

Hová utazzunk novemberben?

Hová utazzunk novemberben?

A kérdés jogosan merül fel mindenkiben, akinek kezd agyára menni a mókuskerék, unja a mind szürkébb hétköznapokat, esetleg kipihenné magát a még nagyobb év végi hajtás előtt. Fehér homok, gleccsersíelés, sarki fény, olajbogyószüret: íme novemberi kedvenceink.

Reykjavík Winter Lights Festival

Reykjavík Winter Lights Festival

Télen a sarki fény miatt megyünk Izlandra, de ha ez önmagában nem lenne elég, válaszd az utazáshoz a Reykjavík Winter Lights Festival, azaz téli fényfesztivál időpontját, február első hétvégéjét. Ilyenkor az egész város fénybe borul, és ekkor tartják a múzeumok és a...

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.

MKEH Engedélyszám: U-001757

A Beontrips vagyoni biztosíték biztosítását az Európai Utazási Biztosító Biztosító Zrt. nyújtja. Az oldalon található utazási ötleteken megjelenő árak tényleges kereséseken alapulnak, de a foglalás befejezéséig megváltozhatnak, ha a szolgáltatók aktuális árai módosulnak.

© 2021 Beontrips Kft.