Izland igazán északi ország, ezt mindenki tudja, azt viszont kevesebben, hogy a tél itt kevésbé hideg, mint, mondjuk, egy osztrák síparadicsomban. A téli izlandi utazás mellett csak az egyik érv, hogy ilyenkor más időszakban nem látható természeti csodákat kínál. Izland télen egészen különleges fényviszonyokat biztosít az év képe elkészítéséhez, a hóborította táj pedig a nyáron megismerttől teljesen eltérő, nyugodtabb arcát mutatja ilyenkor. 6 dolog, amiért érdemes télen Izlandra utazni.

Északi fény

Északi fény Skaftafell területén, Izlandon

A sarki fény elvileg akár már szeptembertől egészen áprilisig látható Izlandon, de minél sötétebb van, annál nagyobb az esély arra, hogy ez valóban sikerüljön is. Északi fény lesre a legmegfelelőbb időszak tehát a tél, vagyis a novembertől márciusig tartó időszak, amikor kellőképp keveset van csak fent a nap.

REYKJAVÍK téli fényben

Emellett persze szükséges hozzá némi mázli, felhőtlen ég, megfelelő erősségű napkitörés, a csillagok optimális állása, pár csendben elmormolt ima és ezek meghallgattatása is, de ha minden összeállt, valóban páratlan élményben lesz részed. Mielőtt kihelyeznéd a bázisodat a szabad ég alá Izland egy fénymentes, eldugott zugába, feltétlenül nézd meg az Izlandi Meteorológiai Szolgálat sarki fény előrejelzését is.

Ha pedig másfajta izlandi fényekre is kíváncsi vagy, időzítsd az utazásod a Reykjavík Winter Lights Festival, azaz izland fővárosa téli fényfesztiváljának idejére, amikor a fürdők és múzeumok éjszakáját tartják.

Ilyen kékség nincs is: jégbarlangok

A gleccser alatt megbúvó barlangok kizárólag a téli hónapokban látgathatók. A valószínűtlenül kék jégbarlangok között van óriási méretű is, mely egyszerűen, pár perc sétával is elérhető, ellenben itt egyszerre akár 80-100 ember is összezsúfolódhat. Léteznek azonban a bejáratott útvonalaktól távolabb megbúvó, elhagyatott barlangok, köztük olyanok is, amelyekhez több órányi gyaloglással lehet csak eljutni, cserébe viszont nagy eséllyel egyedül élvezheted őket.

Két földrész között: sznorkel túra télen

Az egymástól távolodó európai és amerikai földrész egyedül Izlandon jön a felszínre, s bár Izland néhány pontján akár hídon is átsétálhatsz az amerikai kontinentális lemezről az az európaira, a két kontinens közti leglátványosabb rész minden kétséget kizáróan a Thingvallavatn tóban található repedés. A tó (egész évben) 2 fokos vize a világon az egyik legtisztább, és nem csak inni lehet belőle, de megfelelő felszereléssel alámerülni is. A 30-40 perces merülés során láthatod a két kontinens közötti keskeny repedést, lebeghetsz úgy a vízben, hogy egyik kezeddel Amerika, másikkal meg Európa partjait érinted, de úszkálhatsz egyet a meghökkentően zöld lagúnában is.

Izland télen: Jökulsárlón Jon Del Rivero | Unsplash

Jégbe fagyott vízesések és az arany háromszög

Izland télen elhagyatott vidékein az autóvezetés kalandossá válhat, de szerencsére a főváros, Reykjavík közelében is található jó pár óriási vízesés, amelyek télen egészen különleges arcukat mutatják.

A dübörgő víztömeg ilyenkor jégbe fagyott sziklák közt robajlik a mélybe, a zuhatagok még erőteljesebbnek, hatalmasabbnak és zordabbnak tűnnek, mint az enyhébb időszakokban. Ha bérelt autóval kirándulsz, számíts arra, hogy szöges gumikkal felszerelt autóval kell közlekedned, néha erős hóátfúvások között, cserébe akkor és oda mész amikor és ahová csak szeretnél. Ha ilyen körülmények között nem vállalod a vezetést, akkor bármelyik helyi iroda kínálatában megtalálhatod a déli part vízeséseit, és a híres arany háromszög valamennyi látványosságát.

Termálfürdőzés a szabad ég alatt

A híres izlandi Kék lagúna. Tom Grimbert | Unsplash

Izlandon a melegvizes fürdőzés nyáron is az első számú turistaprogram, de télen a finom termálvíz még melegebbnek, a szabad téri fürdőzés még különlegesebbnek tűnik. Izland legfelkapottabb fürdője, a világhírű Kék lagúna, ma már a téli időszakban is zsúfolásig tömve van, ám egy kisebb, akár csak sétával megközelíthető medencénél, amilyen például a Seljavallalaug, az is könnyen előfordulhat, hogy csak a tiéd lesz az egész. Egyedül, a meleg vízben párolódva nézni a hófödte tájat: ezzel elég kevés dolog tudja felvenni a versenyt. A vízből való kijövetel már más lapra tartozik…

Verhetetlen cukiság télen

Az izlandi lovak, nincs rá jobb szó, cukik. Lepónizni őket persze sértés, ők egyszerűen ilyen kisnövésű paripák, akik télen, sudárabb társaikkal egyetemben, vastag bundát növesztenek. A mindig barátságos izlandi miniló nyáron is bárkit levesz a lábáról, amikor egy jó vakarászás reményében odamegy a mellette leparkoló autókhoz, de amikor ugyanezt vastag, bolyhos, téli bundában teszi, az egyenesen a cukiság netovábbja.

Ez is érdekelhet

Van, aki forrón szereti: a legjobb fürdők Dél-Izlandon

Van, aki forrón szereti: a legjobb fürdők Dél-Izlandon

Akár türkizkék vizű luxus termálfürdőből, akár az utadmentén felbukkanó patakból csodálnál pazar látványosságokat, Izlandon vagy a legjobb helyen. Izlandi fürdőzási egyszeregy, felkapott és titkos fürdők Reykjavík közelében.

Hová utazzunk novemberben?

Hová utazzunk novemberben?

A kérdés jogosan merül fel mindenkiben, akinek kezd agyára menni a mókuskerék, unja a mind szürkébb hétköznapokat, esetleg kipihenné magát a még nagyobb év végi hajtás előtt. Fehér homok, gleccsersíelés, sarki fény, olajbogyószüret: íme novemberi kedvenceink.

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.

MKEH Engedélyszám: U-001757

A Beontrips vagyoni biztosíték biztosítását az Európai Utazási Biztosító Biztosító Zrt. nyújtja. Az oldalon található utazási ötleteken megjelenő árak tényleges kereséseken alapulnak, de a foglalás befejezéséig megváltozhatnak, ha a szolgáltatók aktuális árai módosulnak.

© 2021 Beontrips Kft.