Londoni utazás: 5 hiba, amit minden turista elkövet

2017 Sze 14.London, Utazási tippek

Nagy-Britannia fővárosa a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja, évi több mint 16 millió látogatóval. Ez a rengeteg ember pedig szinte mind elköveti ugyanazt a néhány hibát a londoni utazás során. Pedig egyik sem lenne kötelező. Soroljuk őket, és azt is, hogyan kerülhetők el. Legyél te a kivétel!

Az Oxford street-en vásárol

Oxford street helyett például Portobello Market. 5477687 | Pixabay

Az Oxford street London legdivatosabb vásárlóutcája, de maga a vásárlás már koránt sem olyan elegáns errefelé. A hét bármely napján komoly tömeggel kell megküzdened, hogy hozzájuss valamihez, amit a nagy üzletláncok bármelyikében beszerezhetsz, akár otthon is. Londonnak még van másik 70 vásárlóutcája, hasonló választékkal, kevesebb tülekedéssel. Vásárolj máshol, aztán csinálj egy szelfit bevásárlótáskával a kezedben az Oxford streeten!

Sokkal izgalmasabb élmény és valódi ritkaságok is várnak rád, ha az elegáns shoppingolás helyett egy londoni bolhapiac forgatagát választod a sok közül. A Camden Passage vagy a Portobello Road számtalan hangulatos boltjában kizárt, hogy ne találj valamilyen tipikus londoni régiséget, amit semmi pénzért nem akarsz majd ott hagyni. Még ezeknél is bolhább a Capital Carboot, ahol magánszemélyek árulják személyes holmijukat vasárnaponként.

Beáll a végtelen sorba a London Eye előtt

The Shard: jó a kilátás. Kép: Fred Mouniguet | Unsplash

Miért pazarolnád a drága időt sorban állásra a londoni utazás alatt, ha az, amit a London Eye nyújt, máshol is elérhető? Ugyan az ezredfordulóra épült óriáskerékről valóban lenyűgöző látvány tárul a szemünk elé, hasonlóan felejthetetlen élmény lenézni Londonra a város legmagasabb épületének, a The Shard-nek a tetejéről is.

A londoni panoráma belépődíj és sorban állás nélkül is élvezhető. A város észak-nyugati részén a Hampstead Hit parkban emelkedő Parliament Hill vagy a Regent’s parki Primrose Hill egyaránt különleges rálátást nyújtanak a városra. Ráadásul a parkokban a kilátásban való gyönyörködés mellett még piknikezhetsz is. Ha mégis ragaszkodsz ahhoz a különleges perspektívához, amit az óriáskerék jelent, szerezd be a belépődet előre az interneten!

A Buckhingam-palota előtt táborozik, a királynőre várva

Be kell házasodnod a királyi családba, ha egyszerre szeretnéd látni a királynőt és szerény hajlékát is. A kettő együtt nem megy, a Buckingham-palota csak akkor látogatható, ha éppen nincs otthon őfelsége.

Szerencsére van, amit a királyok és királynők is pont úgy csinálnak, mint a legtöbb egyszerű halandó: például augusztusban mennek nyaralni. A Buckingham-palota látogatására ez az időszak a legalkalmasabb. Ha bejutottál, szétnézhetsz néhányban a 700 szoba közül. Garantáltan nem fogsz belefutni Erzsébet királynőbe, amint egy kandalló előtt a teáját szürcsölgeti az uralkodói papucsban és otthonkában. Őt úgyis fogod látni eleget: minden alkalommal, amikor készpénzzel fizetsz.

Múzeummérgezést kap

Felsorolni is fárasztó London nagy múzeumait, nemhogy végigjárni őket. Ezért érdemes alaposan meggondolni, hogy az emberi kultúra melyik szeletébe akarsz belefeledkezni hosszabb-rövidebb időre a londoni utazás alatt. A történelmi érdeklődést az Imperial War Museum és a Royal Air Force Museum elégítik ki a legjobban. A természettudományokba a Natural History Museumban tudsz belemerülni. Ha a klasszikus vagy a kortárs művészetet érdekel, a National Gallery, a Tate Britain és a Tate Modern vagy a Barbican Art Gallery a kézenfekvő választás. A British Museum pedig egy kicsit minden együtt, egy helyen. Készülj fel lélekben, hogy bármelyikben eltölthetsz egy teljes napot úgy, hogy a kiállított daraboknak csak egy töredékét láttad. Az sem könnyíti meg a döntést, hogy ezek a múzeumok (mint a legtöbb Londonban) mind ingyenesek.

Nem néz a lába elé

Mindenki tudja, hogy Angliában fordított irányú a közlekedés, mégis érdemes felidézni a sokat hallott szülői tanácsot, mielőtt lelépünk egy londoni járdáról. A derék angolok gondoltak azokra, akik jobboldali közlekedésű országból érkeztek (a világ nagyobbik fele), és a kedvükért az úttestre írták, melyik irányba kell nézniük, ha nem akarják, hogy elüsse őket egy nagy, piros emeletes busz.

Kis időbe telhet, míg kimatekozzuk, melyik a jobb és melyik a bal kezünk, ám a londoniakat mégsem az átkelés előtt bizonytalankodók zavarják, hanem a tétova térképet böngészők a járdán. Segíts a helyieknek megőrizni legendás hidegvérüket, és úgy ácsorogj, hogy ne akadályozd egy lüktető világváros szüntelen pezsgését!

Ez is érdekelhet

Vidámparkból sosem elég

Vidámparkból sosem elég

Gyerekeknek, gyerekekkel a lehető legszuperebb programot jelentik a vidámparkok, felnőttként pedig nemcsak azt szeretjük bennük, hogy egy-egy napra visszarepítenek a gyerekkor legszebb emlékei közé, hanem azt is, hogy egészséges mennyiségű izgalommal látnak el. A legjobb vidámparkok Európában, plusz egy bónusz Dubajból.

Winter Wonderland: téli meseország Londonban

Winter Wonderland: téli meseország Londonban

Elvarázsolt kastély, cirkusz, jégvilág és Mikulásbirodalom, vidámpark és fedett jégpálya, hütte stílusú koktélbár és persze gigantkus ajándékvásár: ez a Winter Wonderland, Anglia első számú karácsonyi vására és vidámparkja Londonban, a Hyde Parkban.

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.

MKEH Engedélyszám: U-001757

A Beontrips vagyoni biztosíték biztosítását az Európai Utazási Biztosító Biztosító Zrt. nyújtja. Az oldalon található utazási ötleteken megjelenő árak tényleges kereséseken alapulnak, de a foglalás befejezéséig megváltozhatnak, ha a szolgáltatók aktuális árai módosulnak.

© 2021 Beontrips Kft.