Madeira: utazás az örök tavasz szigetére

2017 okt 11.Utazási tippek

Buja, zöld erdők, meredeken a tengerbe szakadó sziklafalak, az óceán vad hullámaitól védett lávamedencék, kiváló bor és a tenger gyümölcsei. Madeira egész évben tavaszias-nyárias klímával várja az utazókat, akik a tengerpart-túra-városlátogatás szentháromság mellé non-stop egzotikus gyümölcskóstolót és lélegzetelállító autós kalandokat is kaphatnak. Bónusz: a világ legbizarrabb mellszobra, amely szándékai szerint a sármos Ronaldót ábrázolná.

Érkezés Ronaldóhoz

Merthogy Madeira Christiano Ronaldo szülőföldje. Így, ha mással nem, azzal bizonyára rá lehet venni focirajongó társainkat az utazásra, hogy személyesen is megtekinthetik a Ronaldo múzeumot, esetleg a grundot, ahol a kicsi Ronaldo rúgta a bőrt. A sziget olyannyira büszke szülöttjére, hogy egyetlen, amúgy extrém repterét is átkeresztelte a világsztár tiszteletére: Madeira légikikötőjét Christiano Ronaldo Nemzetközi Repülőtérnek hívják. Egy névadónak pedig szobor is dukál: így született az említett, egészen bizarr szobor, amely internetes mémek tucatjait inspirálta.

Extrém landolás

Madeira főváros, a virágos Funchal, gyorsan kárpótol a repülés megpróbáltatásaiért
De miért is extrém Madeirára repülni? A Christiano Ronaldo reptér kifutópályája 180 darab, az óceánba épült cölöpön nyugszik, ahol kizárólag a kifejezetten erre a reptérre trenírozott pilóták szállhatnak le. A manőver nehézségét a sziget földrajzi adottságai okozzák: a nyílt vízen tomboló szelek a kifutópálya mellett magasodó hegyekbe ütköznek, majd nem kis turbulenciát okozva őrlik fel a pilóták és az utasok idegeit. Repülés előtt csak erős idegzetűek üljenek le a youtube elé madeirai landolásokat bemutató videókat nézegetni.

Világbajnok piacok

Ízelítő a funchali piac kínálatából. Glyn Lowe Photoworks. | Wikimedia Commons CC BY 2.0

Madeira fővárosban, Funchalban, kihagyhatatlan program a méltán híres piac, a Mercado dos Lavradores. Különleges, egzotikus gyümölcsöktől roskadozó asztalok, ezer féle frissen szüretelt banán, papaya és maracuja várja a kíváncsi turistákat. Bátran fogadd el a felajánlott kóstolót, az árusok ugyanis biztosra mennek: nincs olyan ember, aki ne esne szerelembe a húszféle passiógyümölcs valamelyikével. Érdemes a funchalin kívül egy kevésbé csillogó piacot is útba ejteni. Egy hegyi falucska piacán szűkösebb ugyan a kínálat — és kóstoló sincs –, de az árak a funchali töredékei, ráadásul minden eurocenttel a helyi farmereket támogatod.

Beon tipp: emlékszel még a nagymama sarokban megbúvó, igénytelen filodendronjára, más néven monszterára? Ha ősszel utazol Madeirára, megkóstolhatod a szobanövény — ott vadon élő óriásbokor — kissé furán kinéző, de mennyei gyümölcsét is, amely akkor az igazi, ha a felső sorban lévő szemek elkezdenek már leválni. Maga a gyümölcs egy hétig érik folyamatosan, és mindig csak a felső, magától is leeső pár sor az ehető, a többit még hagyni kell beérni.

Trópusi kertek

Madeirán könnyű olyan parkokat találni, ahol úgy érzi magát az ember, mintha egy szabadtéri üvegházban sétálna. Ősszel lépten nyomon megcsodálhatod az utak mellett is nyíló, élénk virágú papagájvirágot, amely egyébként Madeira szimbóluma is. Ha pedig kimaxolnád a dzsungel-érzést, látogass el a Monte Palace trópusi kertbe. Az ősfákkal és liánokkal (az itthon szobanövényként ismert növények óriásira nőtt változataival) tematikusan berendezett hatalmas ősparkot portugál és spanyol csempékből összeállított képek (azulejos), japánkert és ásványkiállítás teszi színesebbé. Ha fokoznád az élményt, keresd fel a botanikus kertet is, ahol a gondosan manikűrözött park mellett a páratlan panorámát is élvezheted.

Vulkánok nyomán

Madeira: tengerbe omló sziklák, és a sziget jelképe, a papagájvirág
Madeira vulkáni sziget, ám mivel nem egyetlen kitöréssel jött létre, vulkánoktól megszokott kúpot nem találni a szigeten. Vannak ellenben óriási, a tengerből az egekbe szökő csúcsok (a sziget legmagasabb pontja az 1861 méter magas Pico Ruivo), meredek sziklafalak, amfiteátrumszerűen elterülő völgyek, amelyek nem csak a megszállott túrázók, de a kényelmesebb, autóval kirándulók számára is elérhetők.
Ha autós utazásra készülsz a szédítő szerpentineken, ne a legkisebb teljesítményű autót válaszd, különben az utad abból áll majd, hogy azon izgulsz, le ne fulladjon a jármű. A szűk és meredek utakhoz nem árt a rutin, és kifejezetten hasznos, ha véredben van a kézifékes elindulás, illetve a házfalhozsimulós parkolás tudománya is. A GPS gyanús levágásait fontold meg kétszer: a kétirányú öszvércsapásokká szűkülő utak ugyanis okozhatnak némi fejtörést. Hajts óvatosan az északi part mentén haladó főúton is (különösen annak északnyugati részen): itt jó okkal vannak védőhálókkal felszeerlve a sziklák. Madeirán gyakoriak a sziklaomlások, ezért indulás előtt mindig tájékozódj az esetleges útlezárásokról.

Fürdőzés lávamedencékben

Porto Moniz Karelj | Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Madeira strandjai többnyire kavicsosak-kövesek, ami nem feltétlen kedvez a fürdés szerelmeseinek. Nekik az egynapos kirándulással elérhető, szomszédos Porto Santo szigetét ajánljuk, ahol – szemben a madeirai fekete homokkal – óriási, fehér homokos strandok várják a fürdőzőket. Ha pedig egyáltalán nem szereted a homokos strandokat, próbáld ki, milyen megmártózni egy lávamedencében, például Porto Monizban.

Az óceán vad hullámait távol tartó lávafolyam több természetes medencét alakított ki itt az óceánban, ahova ugyan átcsapnak a tenger hullámai, benne ülni mégis olyan érzés, mintha egy feszített víztükrű, tengervizes medencéből bámulná az ember a lávaszirt túloldalán tomboló elemeket.

Porto Moniz Alex Bykov | Unsplash
Beon tipp: ha nyugalomra vágysz, válaszd a Porto Moniznál csendesebb Seixalt, ahol eldugottabb lávamedencéket is találsz.

Madeirai specialitás: a levadák

A levadák Madeira jellegzetes öntözőcsatornái, amelyek lehetetlenül kis lejtéssel szállítják a vizet, hosszú-hosszú szakaszokon, erdőkön és hegyeken át a művelt területekhez, majd az óceánba. A levadák keresztbe-kasul behálózzák a szigetet, több mint 1400 km. hosszan. Ebből 85 km. alagutakon halad, amelyek közt van több mint öt kilométeres és alig tíz méteres is. Manapság a levadák nemcsak öntözésre szolgálnak, hanem Madeira különleges séta- és turistaútjait is jelentik.

Különleges túraútvonalak: Pico do Arieiro

A legnépszerűbbek közé tartozik a Levada dos 25 Fontes, amely óriásira nőtt erika bokrok között kanyarog, és a buja szubtrópusi erdőt átszelő Levada do Caldeirão Verde (valamint ennek néptelenebb folytatása, a beszédes nevű Inferno). Ha kerülnéd a tömeget, és csak egy levadára van időd, válaszd a Ribeira da Janela nevűt, amely még egy vízesés alatt is átvezet. Itt javasolt az esőkabát, a bőrig ázástól ugyanis csak egy szedett-vedett bádogtető hivatott megvédeni.

Ribeiro Frio Bart Zimny | Unsplash

Figyelem: egyes levadák koromsötét alagutakon is áthaladnak, így fej-, vagy elemlámpa szükséges. Csak sportcipőben vagy bakancsban indulj útnak, az alagutakban pedig mindig nagyon figyelj a fejedre. Indulás előtt tájékozódj az esetleges lezárásokról!

Ez is érdekelhet

Tenerife, a kihagyhatatlan sziget

Tenerife, a kihagyhatatlan sziget

Tenerifén minden adott a tökéletes tengerparti pihenéshez, de ha hajlandó vagy magad mögött hagyni a nyugágyak kényelmét, életre szóló élményekben lesz részed. Hetekre elegendő programot ajánlunk a kalandkeresőktől az ínyencekig mindenkinek.

Londoni utazás: 5 hiba, amit minden turista elkövet

Londoni utazás: 5 hiba, amit minden turista elkövet

London a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja, évi több mint 16 millió látogatóval. Ez a rengeteg ember pedig szinte mind elköveti ugyanazt a néhány hibát a londoni utazás során. Pedig egyik sem lenne kötelező. Soroljuk őket, és azt is, hogyan kerülhetők el. Legyél te a kivétel!

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.