Málta

Napsütés, lovagok, történelem

Európa legnaposabb országában az éves nappali átlaghőmérséklet 23 fok körül mozog, így Málta egész évben vonzza a napimádókat, a szörfösöket és a búvárkodókat. Tévedés azonban azt hinni, hogy itt csak napozni lehet. Dingli meredeken a tengerbe zuhanó, hófehér sziklái vagy a filmekből ismert – mostanra sajnos a tengerbe omlott – Azúr Ablak környéke remek túrázó helyek, a falakkal körbevett középkori óvárosok pedig itáliai hangulatot varázsolnak a kicsiny szigetre, ahol – köszönhetően a mediterrán kultúrák évezredes keveredésének – kifejezetten izgalmasan lehet enni-inni és bulizni.

Málta büszkélkedhet a világ legősibb templomaival, köztük olyanokkal, amelyek az egyiptomi piramisok előtt ezer évvel épültek. A legismertebbek, a Hipogeum, és a Hagar Quim építőinek pontos kiléte a mai napig megoldatlan rejtély, a legenda minden esetre óriásokkal hozza összefüggésbe őket. Málta bibliai kötődése nyomán (Szent Pál Apostol itt szenvedett hajótörést) mélyen vallásos ország, ahol az év minden napján újabb templomot fedezhetünk fel magunknak – lévén éppen 365 van belőlük a szigeten. A leghíresebb talán a Mosta dóm, Európa harmadik legnagyobb kupolájú temploma. Itt mindmáig látható annak a bombának a másolata, amely a második világháborúban átütötte a kupolát, de a földbe fúródva nem robbant fel – megmentve ezzel a 300 misére váró ember életét.

Málta szimbóluma a tradicionális, tarka halászhajó, a Luzzu, amelynek orrára Osiris szemeit festették. A hiedelem szerint ezek megvédik a halászokat a tengeren. Ha azonban autót bérelnénk, hogy magunk fedezzük fel a szigetet, készüljünk fel arra, hogy a brit uralom hagyatékaként a mai napig a „rossz” oldalon közlekednek.

Még több Málta

Hová utazzunk októberben?

Hová utazzunk októberben?

Október az északi féltekén már ősz a javából, de míg ez egyes vidékeken inkább ködös reggeleket, gyakoribb esőt, szüreti időszakot és színes erdőket jelent, a mediterrán tájakon még a napozós, tengerparti szezon legvégét: kellemes, napsütötte nappalokat, ráadásul...

bővebben
Kedvet kaptál?

✈ + ☽ Máltai utazás: szállás és repülőjegy

Foglalj most!

Még több jó hely

Páfosz, Ciprus

Egész évben

Barcelona

A tökéletes hétvégék helyszíne

Korfu

A zöld sziget

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.