Mikortól és hová utazhatunk: határnyitások, utazási lehetőségek és feltételek

2020 máj 24.Utazási tippek

A járványhelyzet javulásával Európa országai sorra oldják fel az utazást korlátozó intézkedéseket, és bár valószínűleg az eddig megszokottól kissé eltérően strandolhatunk, nézhetünk műemlékeket vagy fagyizhatunk majd a közeljövőben tett utazásaink során, lassan kezdhetjük tervezgetni a nyári vakációt vagy az őszi hosszú hétvégéket. Összegyűjtöttük, hová és milyen feltételekkel lehet utazni, illetve milyen változásokra számíthatunk a népszerű úti célokon.
Az itt szereplő információkat folyamatosan frissítjük, de mivel a helyzet percről percre is változhat, azt javasoljuk, hogy utazás előtt tájékozódj az egyes országoknál megadott linkeken, illetve a konzuli szolgálat oldalain is.

Hazaárkezés külföldről

FRISSÍTÉS: 2020. szeptember 1-től új, minden eddiginél szigorúbb korlátozások léptek életbe a Magyarországra beutazókra vonatkozóan.  A külföldről hazatérő magyar állampolgárok 14 napos hatósági házi karanténra számíthatnak, ez alól csak két, a beutazást követően Magyarországon készült negatív koronavírus-teszt esetén kaphatnak felmentést.

Június 19-től megszűnt a karanténkötelezettség az Európai Unió tagállamaiból, valamint Szerbiából, Svájcból, Liechtensteinből, Norvégiából vagy Izlandról hazatérők számára. Mivel azonban bizonyos országokban újra romlani kezdett a járványhelyzet, július 14-től újabb, részleges beutazási korlátozások léptek életbe Magyarországon, amelyek a járvány az adott országban tapasztalt súlyossága alapján határozzák meg, kell-e karantént tartania a hazaérkező utazónak.

Az egyes országok aktuális, hivatalos besorolásáról a koronavirus.gov.hu térképes magyarázatából lehet ájékozódni.

Horvátország

Május 29-től teljesen feloldják a korlátozásokat a horvát–magyar határon, így Magyarországról turistaként is beutazhatunk, és szabadon mozoghatunk az országban, de belépéskor fel kell mutatnunk egy szállásfoglalásról szóló igazolást, és felveszik az utazók adatait. Hogy mindez ne lassítsa a határátlépést, érdemes előre, online kitölteni a horvát kormány erre a célra készített formanyomtatványát, amely az entercroatia.mup.hr címen érhető el.

Júnus 12-től megszűnik a karanténkötelezettség a Horvátországból hazaérkezők számára, pillanatnyilag tehát nincs akadálya a horvátországi nyaralásnak.

Nyitva vannak a szállás- és vendéglátóhelyek, illetve azok a strandok és nemzeti parkok, amelyek a továbbra is érvényben lévő biztonsági, egészségügyi, valamint a társas távolságtartásra vonatkozó szabályokat be tudják tartani.

Az aktuális helyzetről a Horvát Idegenforgalmi Közösség oldalán (angolul)
Hivatalos, naprakész információk a horvátországi járványhelyzetről (angolul)

Görögország

Görögország június 15-től kezdi megnyitni a határait a turisták előtt. Ekkortól még csak Athénba lehet repülni, de július 1-től a már a többi repülőtérre, így a görög szigetekre is – nincs karantén- és vírusteszt-kötelezettség, de az utóbbit szúrópróbaszerűen elvégezhetik a beutazóknál. 

48 órával a várható érkezés előtt mindenkinek ki kell töltenie egy Passenger Locator Form nevű online nyomtatványt, amely itt érhető el.

Június 1-től fogadhatnak vendégeket az egész évben üzemelő szállodák, június 15-től pedig azok, amelyek csak a turistaszezonban működnek – amennyiben megfelelnek az újranyitás szigorú higiénés és egészségügyi szabályainak

Görögországi kormányzati információk utazók számára (angolul)

Olaszország

Olaszország június 3-án nyit: az Európai Unió polgárai innentől megszorító feltételek nélkül utazhatnak az be, és szabadon mozoghatnak az országon belül is.

A hotelek, vendéglátóhelyek, strandok, múzeumok és más látványosságok május 18-án nyithattak ki újra, de mindenhol szigorúan be kell tartani a távolságtartásra vonatkozó és az egyéb megelőző higiénés rendelkezéseket.

Az olasz külügyminisztérium utazási információi (angolul)

Ausztria

Nyugati szomszédunk megnyitotta a határait Magyarország, Csehország, Szlovákia, Németország és Svájc felé: jelenleg szabadon utazhatunk kirándulni, bevásárolni vagy kiállítást nézni Ausztriába. Mindenkinek be kell tartania a biztonsági alapszabályokat.

A szállások és a nyilvános helyek legkésőbb május végéig újra kinyithattak, így többségükben készen állnak a turisták fogadására.

Június 4. után nem áll fenn karanténkötelezettség az Ausztriából hazatérő magyar turisták számára.

Az osztrák idegenforgalmi hivatal információi

Ciprus

Cipruson két lépésben tervezik feloldani a turistákat érintő beutazási tilalmat: június 9-től kezdődően fogadnak menetrend szerinti járatokat az EU országaiból, de az utasoknak 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük. Mostani tervek szerint a második fázisban, június 20-tól már erre sem lesz szükség. Szúrópróbaszerűen azonban elvégezhetik a tesztet, függetlenül attól, hogy az utas melyik országból érkezik, de a teszt költsége ebben az esetben a ciprusi államot terheli.

ciprusi utazás egyetlen speciális feltétele egy ú. n. Cyprus Flight Pass kiváltása, amelyre ezen az online felületen van lehetőség.

A strandok május 23-án nyithattak ki, a múzeumok, régészeti lelőhelyek és kikötők június 1-én nyitnak.

Hivatalos, kormányzati információk (angolul)

Spanyolország

Spanyolországban június 21-től megszűnik a beutazókra érvényes, kötelező karantén a schengeni övezet polgárai számára, és innentől várják a turistákat valamennyi népszerű nyaralóhelyen, így a Baleár-szigeteken és a Kanári-szigeteken is. A beutazás előtt az FCS Form nevű online formanyomtatványt kell kitölteni, és az így kapott QR-kódot az ott tartózkodás alatt mobiltelefonon vagy nyomtatott formában magunknál kell tartani.

A biztonságos nyaralás feltételeinek kialakításán dolgoznak, és szigorú egészségügyi szabályok betartása mellett lehet strandolni és várost nézni, még a szórakozóhelyeken is meghatározzák, egymástól milyen távolságban táncolhatnak az emberek.

FONTOS: Spanyolország augusztus 7-től sárga besorolás alá esik, ami azt jelenti, hogy hazaérkezéskor orvosi ellenőrzés és 14 napos karantén vár az utazóra.

Spanyolország hivatalos utazás-egészségügy információi (angolul)
A spanyol idegenforgalmi hivatal információi (angolul)
A Kanári-szigetek naprakész utazási információi

Portugália

Magyar turisták számára újra engedélyezett a beutazás Portugáliába. Az ország szárazföldi területeire érkezők számára nincs karanténkötelezettség, de a beutazáskor hőmérsékletvizsgálatot végeznek. Madeirán kötelező a 14 napos elszigeteltség, kivéve, hogyha 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel rendelkezik az utazó. Az Azori-szigetekre csak 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel lehet beutazni. Jelenlegi tervek szerint július 1-től oldják fel a karanténkötelezettséget.

A portugál idegenforgalmi hivatal információi (angolul)

Szlovénia

Szlovénia május 26-tól, fokozatosan nyitja a határait: Magyarországról most turistaként is beutazhatunk, de Horvátországhoz hasonlóan itt is rendelkeznünk kell szállásfoglalással, amit a határon ellenőriznek. 

Szlovéniai utazás esetében megszűnt a karanténkötelezettség Magyarországra visszaérkezéskor.

Szlovénia belügyminisztériumának információi a határátkelésről (angolul)
A szlovén idegenforgalmi hivatal koronavírus-oldala (angolul)

Málta

Málta július 1-én nyitja meg a repterét, és innentől fogadja karantén- és vírusteszt kötelezettség nélkül a magyar turistákat is. A beutazóknak ki kell tölteniük egy nyilatkozatot, hogy az érkezést megelőző 30 napot a máltai hatóságok által biztonságosnak ítélt országban töltötték – Magyarország ezek közé tartozik.

A máltai idegenforgalmi hivatal információi

Ez is érdekelhet

Barcelonai tapas kalauz

Barcelonai tapas kalauz

Mi mindent hív a köznyelv tapasnak, hogyan válasszunk, mit igyunk hozzá? Útmutató barcelonai tapasozáshoz.

4 dolog, amit tudnod kell Zakynthosról

4 dolog, amit tudnod kell Zakynthosról

Zakynthos okkal szerepel a legkedveltebb görög szigetek között. Változatos tájat, csodaszép strandokat tartogat, és aki nyugalomra vágyik, ugyanúgy megtalálja itt a számítását, mint az, aki permanens bulizásként képzeli el a vakációt. Négy hely a legfelkapottabbtól a legeldugottabbig.

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.

MKEH Engedélyszám: U-001757

A Beontrips vagyoni biztosíték biztosítását az Európai Utazási Biztosító Biztosító Zrt. nyújtja. Az oldalon található utazási ötleteken megjelenő árak tényleges kereséseken alapulnak, de a foglalás befejezéséig megváltozhatnak, ha a szolgáltatók aktuális árai módosulnak.

© 2021 Beontrips Kft.