Milánó: dóm, divat, foci és aperitivo

2017 nov 14.Milánó, Utazási tippek

Az ipar és a luxus találkozása a boncasztalon

Milánó hangulatát különös kettőség határozza meg: egyszerre regionális ipari központ és a divat egyik világfővárosa. Ez elsőre úgy hangzik, mintha egy őrült várostervező mérnök a fejébe vette volna, hogy keresztezi Párizst Százhalombattával. Milánó tehát nem azt a tipikus olaszos romantikát kínálja, aminek természetes aláfestése a madárcsicsergés és a mandolinszó. A csalódás mégis kizárt, mert a városra minden szürkesége mellett leginkább az elegancia és a kifinomultság jellemző.

Turista Milánó = dóm

Ha az építészet remekei vonzanak, de nem szeretsz sokat gyalogolni, könnyű dolgod van. Milánóban szinte minden, ami fontos, egy kis területre: a dómra és a közvetlen környezetére koncentrálódik. A város épületeinek nagy többsége annyira izgalmas, mint egy nyugdíj előtt álló mérlegképes könyvelő vasárnap délutáni sziesztája. Ebbe az egyhangú sorba még a világhírű operaház, a Scala is beletartozik, a vidéki kultúrházra emlékeztető külsejével. Mindezek szinte sokkoló kontrasztja az általános szürkeségben fehéren ragyogó dóm a történelmi belváros közepén.

Ha közelebb merészkedtünk, és megbizonyosodtunk róla, hogy a világ harmadik legnagyobb katolikus temploma nem habcsókból épült (hanem a Lago Maggiore környékéről szállított, enyhén rózsaszínes árnyalatú márványból), érdemes bent is körülnézni. A dóm belülről talán még nagyobbnak tűnik, és ugyanolyan gazdagon díszített, mint kívül. Így már érthetőbbé válik, miért tartott több mint 500 évig a megépítése.

Ha kívül-belül megcsodáltad a dómot, már csak egy valami van hátra, amit ritkán tehetsz meg templom esetén: sétálni egyet a dóm tetején. A főhajót ugyanolyan márványlapok fedik, mint amiből az egész székesegyház épült, így biztos lehetsz benne, hogy nem szakad be alattad, a fehér kő viszont olyan erővel veri vissza a napfényt, hogy napszemüveg nélkül ne vállalakozz a szobrokkal, girlandokkal, ereszekkel díszített terasz bejárására.

Fociszentély

Az Internazionale és az AC Milan otthona, a San Siro

milánói dóm 11 ezer négyzetméteres alapterületén akár még nagypályás focimeccset is lehetne rendezni, de azt a milánóiak egy másik szentélyben, a San Siroban (hivatalosan a Giuseppe Meazza stadion) szoktak. A 85 ezer férőhelyes stadion önmagában is lenyűgöző látvány, de nem ezért érdemes meglátogatni a központtól távolabb eső arénát. A város két világszínvonalú csapata, az AC Milan és az Internazionale miatt egy meccsnézés élőben bőven megér egy misét.

San Siro stadion: az Internazionale és az AC Milan otthona. luiginter | Flickr CC BY-NC-SA 2.0

Jegyet a mérkőzés napján is tudsz váltani a stadionhoz vezető út végén felállított bódésoron, de nem árt tudni, hogy az északi lelátót (nord curve) az Inter, a délit (sud curve) a Milan ultrái sajátították ki maguknak. Érdemes tisztában lenni az égtájakkal, mielőtt látványos gólörömbe kezdenél.

Zarándokhely divathívőknek

Galleria Vittorio Emanuele II

A foci mellett a helyiek másik fétise a divat, ennek megfelelően temploma is van, közvetlenül a dómtér mellett. A Galleria Vittorio Emanuele II kereszt alakú passzázsában egymást érik a leghíresebb olasz divatmárkák kirakatai.
A világ egyik legpatinásabb bevásárlóközpontja: a Galleria Vittorio Emanuele II a milánói dómtéren
A Galleriaban gazdag amerikai nagybácsi vagy nyertes lottószelvény hiányában ne tervezz nagyobb bevásárlást, de nézelődni gazdaságosan lehet (ingyen), és így is garantált a szórakozás.

Milánóban muszáj vásárolni

Ha úgy döntenél, hogy mégsem lakásra gyűjtesz, külön városrészek várnak, ahol szabadon engedheted a benned lakozó, ugrásra kész vásárlószörnyet. A Via Montenapoleone vagy a Corso Venezia roskadozik a luxustól, de valójában kevesen engedhetik meg maguknak, hogy rendszeresen itt újítsák meg a ruhatárukat. Ne tévesszen meg, hogy Milánónak még a külvárosaiban is mindenki a legdrágább divatmárkák papírtáskáival tömegközlekedik! A legtöbb szatyor nagyobb eséllyel rejt tíz deka mortadellát szeletben, mint egy méregdrága kiegészítőt a Gucci-tól.

Ezzel szemben teljesen megfizethető és izgalmas választékot kínál a Corso Buenos Aires a maga több mint 350 üzletével, vagy a Corso di Porta Ticinese, ahol a világmárkáktól az alternatív dizájner cuccokig mindent megtalálsz. Az utóbbit zárás után is érdemes felkeresni, mert a boltok lehúzott redőnyeit jobbnál jobb graffitik színesítik.

A kávétól a kávégyilkosig

Kávézz úgy, mint a profik!

Milánóban viselkedj milánóiként, és igyál akár több kávét is naponta, lehetőleg különböző helyeken. Legendás művészkávézók sora vár a Boccionitól a Marinettin át a Caffé Camparinóig, de a  CovaCucchiBiffi vagy Jamaica bárba is érdemes benézni.

A legendás Caffè Camaparino: 1867 óta üzemel a Galleriában

A városban mindenhol kiváló a kávé, de egy idő után joggal tarthatsz a koffeinmérgezéstől. Ilyenkor egy forró csokit kérni nem számít szentségtörésnek. Annál inkább, ha valamelyik főétkezés közben kávézol. A kávé szigorúan a desszert után következik, ideális esetben pedig l’ammazzacaffè (szó szerinti fordításban kávégyilkos), azaz valamilyen rövidital is kíséri; például grappa, amaretto vagy sambuca. Ebédhez, vacsorához csak ilyet, a milánóiak szerint ebben van a vitamin!

Aperitivo milánói módra

Ahogy minden napnak végződnie kéne

Aperitivo milánói módra. franzconde | Flickr CC BY 2.0
A Campari Bitter városában persze nem csak kávét érdemes inni. Az aperetivo, mint a neve is mutatja, eredetileg az étkezések előtti disztingvált alkoholizálást jelentette, de mára olyan népszerű lett, hogy az étkezést szinte teljesen kiszorította a képről. De csak szinte: az aperetivo alacsony alkoholtartalmú, változatos összetételű koktélok és kiegészítő falatok fogyasztását jelenti, jellemzően este hat után – és a közmegegyezés szerint sehol nem művelik olyan jól, mint Milánóban.
Navigli, az egykori munkás-, ma szórakozónegyed. Aperitivo idején érdemes erre kanyarodni!
A dóm környékén a szuperdivatos Straf bar, a Navigli negyedben a kreatív koktéljairól híres Rita vagy az éjjel-nappal nyitva tartó Mag Café a legismertebbek. A Bar Basso amiatt is érdekes, hogy ez a hely vezette be Milanóba az aperetivo szokását, de az aperitivo fővárosában sehol nem fogsz mellényúlni, ha úgy érzed, az egész napos rohangálás után jár neked egy kellemesen zsongó fej és négy ellazult végtag.

Ez is érdekelhet

Tenerife, a kihagyhatatlan sziget

Tenerife, a kihagyhatatlan sziget

Tenerifén minden adott a tökéletes tengerparti pihenéshez, de ha hajlandó vagy magad mögött hagyni a nyugágyak kényelmét, életre szóló élményekben lesz részed. Hetekre elegendő programot ajánlunk a kalandkeresőktől az ínyencekig mindenkinek.

Londoni utazás: 5 hiba, amit minden turista elkövet

Londoni utazás: 5 hiba, amit minden turista elkövet

London a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja, évi több mint 16 millió látogatóval. Ez a rengeteg ember pedig szinte mind elköveti ugyanazt a néhány hibát a londoni utazás során. Pedig egyik sem lenne kötelező. Soroljuk őket, és azt is, hogyan kerülhetők el. Legyél te a kivétel!

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.

MKEH Engedélyszám: U-001757

A Beontrips vagyoni biztosíték biztosítását az Európai Utazási Biztosító Biztosító Zrt. nyújtja. Az oldalon található utazási ötleteken megjelenő árak tényleges kereséseken alapulnak, de a foglalás befejezéséig megváltozhatnak, ha a szolgáltatók aktuális árai módosulnak.

© 2021 Beontrips Kft.