Nápolyi tippek kalandoroknak

2017 feb 6.Nápoly, Utazási tippek

Élet és halál az utcán

Első hallásra morbidnak tűnhet, hogy egy temető is szerepel a listán, de Nápolyban járva ebben nincs semmi meglepő. A város utcáin a lehető legtermészetesebb módon van jelen élet és halál körforgása, ezért ne lepődj meg, ha minden sarkon halottak fényképeibe ütközöl a giccses szentképek és oltárok üvegborításán – a közös emlékezés és gyász az ott élők leghétköznapibb ügyei közé tartozik. Nyugalom, az élet is! Az ódon házak kapujára aggatott kék vagy rózsaszín díszek jelzik, ha valakinek a napokban gyereke született – a sasszeműek még a belehímzett nevet is felfedezhetik. A nagyvárosokra manapság kevéssé jellemző közösségi összetartás Nápoly egyik fő varázsa, és ennek egy egyszerű séta alkalmával szinte bármely városrészben tanúi és résztvevői lehetünk.

A rejtélyes San Severo kápolna

A kiállítótérré avanzsált San Severo kápolnába (Cappella Sansevero) két dolog miatt érdemes ellátogatni. Itt található a szemet rabul ejtő Fátyolozott Krisztus-szobor, amely életszerűsége okán elképesztő látvány. A 18. századi márványszobor alakja az áttetszőre munkált kőfátyol alatt szinte életre kel: arcvonásai, lüktető erei és sebei is jól láthatók. Szintén felejthetetlen élmény a pincében látható két csontváz. Giuseppe Salerno orvos 1763-64-ben végzett titkos kísérleteinek köszönhetően az Ádámnak és Évának keresztelt alakok érrendszere tökéletes épségben maradt fenn. A rejtély több mint 250 éves, a múltban alkimista kísérleteket gyanítottak a megmagyarázhatatlan eredmény mögött.

Spaccanapoli, az óváros nyílegyenes főutcája

Nápoly fantasztikus óvárosát a Spaccanapoli szeli keresztbe
Nápolyban a valódi élet az utcán zajlik, az ebben való megmártózásra pedig tökéletes választás az óváros. A Spaccanapoli Nápoly legrégebbi és leghosszabb egykori főutcája. Az utca nevének szó szerinti jelentése „Nápoly kettészelő”, és valóban: bármelyik magaslati kilátópontról, akárcsak a nápolyi panorámaképeken jól kivehető az amúgy zegzugos óvárost kettévágó utca, amelyet mintha egy hatalmas vonalzóval rajzoltak volna a város közepére.
Színes összevisszaság a nagyszerű paloták ás templomok közt
A Spaccanapoli kedves-színes összevisszaságával, izgalmas helyeivel tökéletesen közvetíti a hamisíthatatlan nápolyi hangulatot. A pár méterenként elhelyezkedő reneszánsz, középkori, barokk és rokokó templomok és paloták mellett római időkben épült bérházak vonzzák a szemet, nem beszélve a kedves kávézókról és zegzugos sikátorokról. Előbb érdemes elveszni a kacskaringós utcácskákban, aztán kilyukadni a Piazza Gesú Nuovóra, a város egyik leghangulatosabb főterére. A tér estére nyüzsgő találkozóhellyé változik, ahol számos bár közül választhatunk, ám a többség mégis a szabadban ácsorog és lelkesen beszélget hajnalig.

Fontanelle temető

A Cimitero delle Fontanelle, azaz a Fontanelle temető a Materdei negyed egyik eldugottabb zugában található, hosszú múltra visszatekintő csontbarlang. Még a spanyol uralom előtt helyezték át ide számos ember földi maradványait. Aztán a 17. században a nagy pestis-, majd később a kolerajárvány sok ezernyi áldozatát is itt temették el. 1872-ben Barbati apát ásatta ki és katalogizálta a maradványokat, így az óriási kamra tartalma egy kiállításszerű, mennyisége okán is letaglózó csont- és koponyahalom. Ezután alakult ki Nápolyban az ismeretlen halottak iránti kultusz – az emberek azokat is tisztelni kezdték, akiknek még temetésre sem tellett.
Aki viszont bevállalósabb, 300 méter szintet leküzdve gyalogol egy órán keresztül, hogy a távoli völgyben megpillanthassa a gőzölgő folyót. Az út iszapfortyogók és gőzforrások között kanyarogva halad egyre feljebb, a levegőt lassan kén szaga tölti be. Kissé távolabb a talaj a vulkáni tevékenységnek köszönhetően sárgás-vöröses-szürkés árnyalatban pompázik. A fürdésre kijelölt helyet pallók jelzik, s bár a pallók végén van pár zuhany és öltözőkabin, jobb, ha nomád körülményekre készülünk. Figyelem: a pallókon túl nem érdemes a fürdéssel próbálkozni, mivel a folyó vize sok helyen 100 fok közelében van!
Nápoly, Dél-Európa egyik legizgalmasabb városa, Budapestről csak másfél óra!

Ez is érdekelhet

Egy hét Toszkána: utazás Firenzén és Sienán túl

Egy hét Toszkána: utazás Firenzén és Sienán túl

Ciprusligetek és szőlőskertek, vörösbor és szarvasgomba, reneszánsz és gótika, érintetlen történelmi városok és felső kategóriás tengerparti nyaralóhelyek: bármi miatt szeretsz is utazni, Toszkánában a legjobbat kapod belőle. Válaszd Pisát kiindulópontként: innen...

Hová utazzunk novemberben?

Hová utazzunk novemberben?

A kérdés jogosan merül fel mindenkiben, akinek kezd agyára menni a mókuskerék, unja a mind szürkébb hétköznapokat, esetleg kipihenné magát a még nagyobb év végi hajtás előtt. Fehér homok, gleccsersíelés, sarki fény, olajbogyószüret: íme novemberi kedvenceink.

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.

MKEH Engedélyszám: U-001757

A Beontrips vagyoni biztosíték biztosítását az Európai Utazási Biztosító Biztosító Zrt. nyújtja. Az oldalon található utazási ötleteken megjelenő árak tényleges kereséseken alapulnak, de a foglalás befejezéséig megváltozhatnak, ha a szolgáltatók aktuális árai módosulnak.

© 2021 Beontrips Kft.