Norvégia dióhéjban: Bergen

2017 ápr 10.Bergen, Utazási tippek

Ha csak pár napot töltenél Norvégiában, Bergen a tökéletes választás. A világ legszebb rakpartjával rendelkező, hangulatos város önmagában megéri az időt, ám utazásodat a környező fjordok, vad vízesések és égbe szökő sziklák teszik igazán feledhetetlenné. Az utazási fórumokon is szinte kizárólag maximális pontszámmal értékelt túra során akár egyetlen napba sűrítve megkaphatod Norvégia lényegét – de szánj rá inkább legalább kettőt  mondja mindenki, aki járt már ott.

Szédítő fjordok

A túra a Sognefjord két legbelsőbb ágán, a 18 km. hosszú, keskeny Nærøyfjordon és a pompás Aurlandsfjordon vezet keresztül. Míg az Aurlandsfjordból lenyűgöző a panoráma, a vad Nærøyfjordban a szédítő sziklákat bámulva akad el a lélegzetünk. A Nærøyfjord része az UNESCO Világörökségnek: Európa egyik legkeskenyebb fjordja egyes részein csak 250 méter széles, de két partját 1000-1200 méter magas sziklák szegélyezik.

Elvarázsolt tájak, dübörgő vízesések

A vonatrajongók toplistáinak előkelő helyén foglal helyet a legendás Flåm vasút, a Flåmbana– nem véletlenül. A vonatút Norvégia fjordvidékének egyik legvadabb és leglátványosabb részén halad át, melynek fénypontja az óriási Kjosfossen, ahol a vonat egy rövid időre meg is áll, hogy a turisták tökéletes fotókat készíthessenek.

Gyomorszorító szerpentinek

Ha május és szeptember között megyünk, a busz a lehetetlenül meredek, kizárólag hajtűkanyarokból álló Stalheimskleiván keresztül visz le a hegyekből az alattunk elterülő fjord partjára. Az emberek egy része itt inkább köszönettel kiszállna, és gyalog tenné meg a hátralévő utat lefelé a meredélyen (miután elmúlt a lábremegése), az adrenalinfüggők viszont azonnal mennének egy újabb körre. Akár a kilátást eltakarva bámulunk mereven magunk elé, akár a kamerát kilógatva élvezzük a felkavaró utat – garantált élményben lesz részünk.

Hab a tortán

A túra akár egy nap alatt kivitelezhető, de érdemes rászánni az időt, és útközben megszállni valahol. Túrázz a hegyekben, kajakozz valamelyik fjordon – élvezd ki, hogy ez itt Norvégia legjava.
A fjord partján vagy a hegy tetejéről lenézve jössz majd rá, hogy még a legtökéletesebb magazinkép sem adja vissza a körülötted lévő táj monumentalitását. Az ötszázadik kép után (szerencsés esetben már korábban) rájössz, hogy nincs az a fénykép, amely képes lenne megragadni a hely varázsát. Tedd le a gépet, mondj le a kiégett hátterű szelfikről, és próbáld inkább mindörökre a retinádba égetni a világ legszebb helyeinek egyikét.
Fedezd fel Norvégia legjavát!

Ez is érdekelhet

Bergen, a fjordfőváros

Bergen, a fjordfőváros

A fjordok kapujának is nevezett Bergen remek túrelehetőségekkel, tarka sikátorokkal, világörökségi helyszínnel és nyüzsgő kortárs kulturális színtérrel vár. Tippek.

Maraton az éjféli nap alatt

Maraton az éjféli nap alatt

Éjfélkor, de világosban célba érni életed futóversenyén? Június közepén futók ezrei érkeznek a norvégiai Tromsø-be, ahol a világ legészakibb hivatalos maratonját rendezik. De a verseny nem csak maratonsitáknak nyitott: a Midnight Sun Marathonon félmaratoni, 10 és 4,2 km-es távon is el lehet indulni, az egészen kicsiket pedig egy kilométeres szakasz várja. A számok a belvárosból indulnak és oda is érkeznek, a maratoni távon indulók pedig kétszer is átfutnak a gyönyörű Tromsø-hídon. A verseny délelőttjén ráadásképp ingyenes reggeli futam (Frokostløp vagy Breakfast Race) indul a városháza elől a Vertshuset Skarven kávézóhoz, ahol minden résztvevőt reggelivel vendégelnek meg.

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.

MKEH Engedélyszám: U-001757

A Beontrips vagyoni biztosíték biztosítását az Európai Utazási Biztosító Biztosító Zrt. nyújtja. Az oldalon található utazási ötleteken megjelenő árak tényleges kereséseken alapulnak, de a foglalás befejezéséig megváltozhatnak, ha a szolgáltatók aktuális árai módosulnak.

© 2021 Beontrips Kft.