Tel-Aviv: top 8 a helyiek szerint

2017 feb 7.Tel-Aviv, Utazási tippek

Tel-Aviv szinte soha nem alszik, egymást érik az izgalmas események és reggelig tartó bulik. Vesd bele magad a legekbe a helyiek javaslatai alapján készült lista segítségével. Elmondjuk, mi az a sabih, és miért kihagyhatatlan; hol a legjobb a humusz és a kávé és melyek a legizgalmasabb negyedek.

A legjobb humusz-lelőhelyek

Tel-Aviv többek közt a humusz édenkertje – a hétköznapi, utcai falatozókkal sem foghatunk mellé. Ha mégis a helyiek által leginkább felmagasztalt csicseriborsó-csodákat szeretnéd megkóstolni, látogass el a következő helyek valamelyikébe. Vagy inkább mindegyikbe:

Mashawasha (a Bograshov és a Pinsker St. sarkán)

Abu Adham (Karlibach St. 7.)

Uganda Bar (Simtat Beit HaBad 5.)

A legfinomabb sabih

Először is, a sabih, azaz a tojásos-humuszos-zöldséges pita a shakshukához hasonlóan a közel-keleti zsidó közösségek alapkonyhájának része. Megkóstolni mindkettőt kötelező, ha Tel-Avivban jársz; a shakshuka egyébként Tunéziából, a sabih Irakból származik. Egy jó sabih sok szinttel megdobja az életörömöt, ehhez pedig remek választás a legendás Sabich Tchernichovsky (Tchernichovsky St. 2.).

A legfinomabb kávé

Tel-Aviban rengeteg a jó kávézó Robert Bye | Unsplash
A kis raktárból és az állandóan előtte parkoló furgonból álló Café Levinsky egyből elvarázsolja látogatóit a finomabbnál finomabb kávékkal, házi szörpökkel és limonádékkal. Először érdemes végigjárni a mellette elterülő fűszerpiacot, a Levinsky Marketet, aztán a kedves kis bódéban megpihenni, és egészséges smoothie-kat kortyolni az isteni fekete mellé. (Levinsky St. 41.)

A legjobb kocsma

A központi Carmel Market közelében található Salon Berlin egy turisták által kevéssé látogatott, színes bár, amely délutántól az utolsó vendég távozásáig tart nyitva. Este fél 11-ig tart a happy hour, így itt sokkal olcsóbb az alkohol, mint általában. A hely nevéhez méltóan berlini hangulatot idéz, aki idetéved, valószínűleg beleszeret. (Naraya Street 15.)

A legmenőbb táncelőadások

A Batsheva Dance Company a világ egyik legismertebb tánctársulata. Vezetője Ohad Naharin, akiről a közelmúltban fesztiváldíjas dokumentumfilm is készült. Akinek lehetősége van rá, menjen el valamelyik előadásukra. Az áll leesése garantált.

A legkedvesebb negyed: Neve Tzedek

Ha már Batsheva társulat, akkor Neve Tzedek. Ez volt az első újonnan épült tel-avivi negyed, 1887-ben. A város egyik legszebb és leghangulatosabb városrésze az utóbbi évtizedekben reneszánszát éli – izgalmas művészeti kezdeményezések bölcsője, éppúgy, mint a századelőn. A kedves kávézók és design boltok mellett érdemes felkeresni a Rokach-házat és a Chlouche-házat, a negyed legrégebbi épületeit.

És a legkalandosabb: a buszpályaudvar környéke

A központi buszpályaudvar környéke betekintést ad a déli nyüzsgésbe, a szudáni és eritreai városok zsibongását visszaadva. A kaotikus negyed mindössze negyedóra sétára található Tel-Aviv központi utcájától, a Rothschild Boulevardtól, ám a lélektani távolság több ezer kilométer. Itt az élet még Sabatkor sem áll meg, mivel a kerület lakosai zömében más országok szülöttei. Az éjszakai piac és a hely kulturális olvasztótégely jellege izgalmas pillanatokat ígér.

A legjobb bulihelyek

Tel-Aviv a bulizás fővárosa: a legjobb helyek felsorolásával hosszú oldalakat lehet megtölteni – türelem, jövünk hamarosan ezzel is. Ízelítőül egy pár javaslat: a Tel-Aviv Sohojának is nevezett Florentinnel nem lehet mellélőni, egymást érik a jobbnál jobb helyek. Fontos tudni, hogy a bulik általában éjfél után kezdődnek.

Radio E.P.G.B. – érdemes megnézni a honlapjukat, hogy az adott nap mi történik, mert sokféle zenei stílust képviselnek.

Comfort 13 – Tel-Aviv egyik legfelkapottabb és legnagyobb klubja a feltörekvő Florentinben.

BuXa Bar – underground elektronikus zenét játszó hipszter bár az elegáns Rotschild Boulevardon.

Bulizás, Bauhaus, Beach: foglalj most utazást Tel-Avivba!

Borítókép: Flavio~ | Flickr CC BY-NC 2.0

Ez is érdekelhet

Nyaralás késő ősszel: válaszd a tengert!

Nyaralás késő ősszel: válaszd a tengert!

Utószezonra maradt a szabadságod? Napsütötte helyre menekülnél az októberi, novemberi szürkeségből? Budapestről néhány óra alatt a tengerparton találhatod magad. Nyaralós tippek késő őszre a napimádóktól a természetjárókon át a városi nyüzsgés kedvelőiig...

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.

MKEH Engedélyszám: U-001757

A Beontrips vagyoni biztosíték biztosítását az Európai Utazási Biztosító Biztosító Zrt. nyújtja. Az oldalon található utazási ötleteken megjelenő árak tényleges kereséseken alapulnak, de a foglalás befejezéséig megváltozhatnak, ha a szolgáltatók aktuális árai módosulnak.

© 2021 Beontrips Kft.