Tenerife, a kihagyhatatlan sziget

2017 Júl 5.Kanári-szigetek, Utazási tippek

Ha azt gondolod, Tenerife a tengerparton heverészéssel egyenlő, óriási tévedésben élsz. Persze minden adott a tökéletes tengerparti pihenéshez is, de ha hajlandó vagy magad mögött hagyni a nyugágyak kényelmét, életre szóló élményekben lesz részed. Hetekre elegendő programot ajánlunk a kalandkeresőktől az ínyencekig mindenkinek.

Napfelkelte Spanyolország legmagasabb pontján

Teide nemzeti park: Roques de Garcia, azaz Isten ujja

A Tenerifén található El Teide vulkán a maga 3718 méterével Spanyolország legmagasabb pontja. Kényelmesebbek 3555 méterig a hektikusan működő felvonóval is felmehetnek. Innen engedély birtokában lehet továbbmenni a csúcsra – amit jó előre érdemes lefoglalni. Ha szerencsés módon elkerül az – amúgy ebben a magasságban már előforduló – hegyi betegség, akkor is garantált a szédítő élmény a Teidéből szivárgó kénes gázok miatt. 

Teide: quad-túra vulkanikus képződmények között James Bakdwib | Unsplash

Hardcore túrázók vágjanak bele inkább gyalog a kalandba, és töltsenek el egy éjszakát a 3260 méteren lévő Altavista menedékházban, ahonnan másnap hajnalban, még a csillagok fénye alatt indulhatnak el az utolsó, szűk kétórás szakaszra. Jutalmuk a páratlan napfelkelte az akkor még magányos csúcson és a Teide szabályos, háromszög alakú árnyékának látványa, amint kilométerekre elnyúlik az óceánon.

Szurdokon át a tengerbe

Drámai partszakaszok Tenerifén
Képzelj el 3700 méterről lefelé hömpölygő, vastag lávafolyamokat, amelyek közt mély szakadékok keletkeznek. Izgalmasan hangzik? Akkor indulás a Teno hegységbe, és ereszkedj le a Masca szurdokon, egészen a tengerig! A 650 méter szintkülönbség megtétele igencsak igénybe veszi a térdet, ám a függőleges sziklafalak közti túra és a tengeri fürdőzés a végén minden fáradtságot megér.
Ha felfelé inkább nem vállalod a fáradságos szurdok túrát, ellenben valami egyedi élményre vágysz, hajózz el Los Gigantes falucskába. Az út közben látható, azonos nevű, 500 méterrel az óceán fülé magasodó, majdhogynem függőleges sziklák a világ top 10 tengeri sziklafalai közé tartoznak. Bevállalósabbak ugyanezt az utat tengeri kajakkal is megtehetik.

Türkiz sziklák, zöld kavicssivatag, vörös lávamezők

Tenerife vulkanikus sziget; az ember lépten-nyomon megkövült lávafolyással találkozik, ami önmagában is izgalmas, de a természeti csodáknak ezzel távolról sincs vége. A Teide csúcsa alatti kráterben (Canadas del Teide) pazar sziklaformákkal szelfizhetsz (persze túrázhatsz is köztük). Láthatsz sárga, fehér, sőt türkizkék sziklákat, vörös és koromfekete lávamezőket, és zöld kavicssivatagban is sétálgathatsz. Barangolhatsz a Teide által hanyagul szétköpködött óriási fekete kőgolyók között (Huevos del Teide).

Bejárhatsz a föld alatt olyan lávabarlangokat is, ahol egykoron még forró láva hömpölygött – efféle élményben leginkább a Hawaii szigeteken lehet még részed. Végezetül nézd meg Garachico nevű hamisítatlan spanyol városkát, amit 1706-ban eltemetett egy vulkánkitörés, ám számtalan lávamedencét hagyott maga mögött, amelyekben – ha a tenger is engedi – egy hatalmasat fürödhetsz a mozgalmas nap után.

Óriáscsúszdák, majometetés, delfinek

A Costa Adeje mellett található Siam Parkot többször is Európa legjobb vízi vidámparkjának választották. Fehér homokos strandja miatt nemcsak az adrenalinfüggő csúszdások és a kisgyerekes családok, hanem a napimádók körében is népszerű. Nem messze innen ismeretséget köthetsz a Madagaszkár Julien királyának élő másával: a Monkey Parkban elkényeztetett gyűrűsfarkú makikat és beosztottjaikat lehet etetni, akik válladon ugrálva válogatják ki a nekik szánt eledelből a kedvükre valót. Nem kell elkeseredni: a maradékot a lábaidnál rohangáló, konyhamalacként funkcionáló tengerimalacok hiánytalanul eltakarítják.
Delfin-show a Loro Parkban Dušan Smetana | Unsplash
Tenerifén azonban kétségkívül a Loro Park a legkülönlegesebb. Műsorán a totyogó pingvinek mellett papagáj-, delfin- és fókashowt is szerepel, legnagyobb sikere azonban az öntörvényű gyilkos bálnáknak van, akik sípszóra pörögnek-ugranak (vagy nem) a medencében. Ha a figyelmeztetés ellenére (vagy éppen ezért) az első pár sorba ülsz, készülj fel, hogy a 10 tonnás monstrumok a legnagyobb örömmel fogják a nyakadba zúdítani medencéjük hűs vizét.

Homok a Szaharából

Playa de las Teresitas Hans | Pixabay

Ha nyugalomra vágysz a zsúfolt aqua- és állatparkok után, mártózz egyet Playa de las Teresitas képeslapra illő, széles, védett tengeröblében, majd pihenj a hatalmas pálmafák alatt. Hogy mi ebben az extra? Az, hogy a homokot egyenesen a szomszédos Szaharából importálták ide.

Guachinche: kifőzde a banánültetvény közepén

Tenerifén – mint az üdülőhelyeken általában – érdemes elszakadni a tengerpartok díszes vagy épp menzaszerű egyenéttermeitől, és az autentikus helyi ízek nyomába eredni. Ezekre legnagyobb eséllyel egy Guachinchében, vagyis kis kifőzdében lehet rábukkanni, ahol a helyiek árulhatják a maguk által főzött házikosztot, helyi specialitásokat – és jobbára a vendégkör is helyiekből áll. A jellemzően háromfogásos menüben szerepel hal, a rancho canario nevű hagyományos, csicseriborsós húsleves, házi desszert, mellé pedig saját termelésű bor.

Guachinche egészen váratlan helyeken jöhet szembe Pablo Martinez | Unsplash
Vigyázat, ha az út mentén egy kicsi, lerobbant étterem falára Guachinche táblát látsz szögelve, még rossz helyen jársz! Az igazi Guachinchéről vagy hallomásból tud az ember, vagy csak úgy ráakad, amint egy eldugott útra véletlenül rátévedve pálmára kötözött, kézzel írt feliratra bukkan. Olyan Guachinche, amelynek a főztjét még sokáig emlegetni fogod, lehet egy isten háta mögötti banánültetvény közepén, egy használaton kívüli garázsban, de José kertjében is.

Ez is érdekelhet

Londoni utazás: 5 hiba, amit minden turista elkövet

Londoni utazás: 5 hiba, amit minden turista elkövet

London a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja, évi több mint 16 millió látogatóval. Ez a rengeteg ember pedig szinte mind elköveti ugyanazt a néhány hibát a londoni utazás során. Pedig egyik sem lenne kötelező. Soroljuk őket, és azt is, hogyan kerülhetők el. Legyél te a kivétel!

Barcelonai tapas kalauz

Barcelonai tapas kalauz

Mi mindent hív a köznyelv tapasnak, hogyan válasszunk, mit igyunk hozzá? Útmutató barcelonai tapasozáshoz.

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.

MKEH Engedélyszám: U-001757

A Beontrips vagyoni biztosíték biztosítását az Európai Utazási Biztosító Biztosító Zrt. nyújtja. Az oldalon található utazási ötleteken megjelenő árak tényleges kereséseken alapulnak, de a foglalás befejezéséig megváltozhatnak, ha a szolgáltatók aktuális árai módosulnak.

© 2021 Beontrips Kft.