Egy hét Toszkána: utazás Firenzén és Sienán túl

2018 feb 13.Toszkána, Utazási tippek

Ciprusligetek és szőlőskertek, vörösbor és szarvasgomba, reneszánsz és gótika, érintetlen történelmi városok és felső kategóriás tengerparti nyaralóhelyek: bármi miatt szeretsz is utazni, Toszkánában a legjobbat kapod belőle. Válaszd Pisát kiindulópontként: innen nemcsak a kihagyhatatlan Firenzét és Sienát éred el könnyen, hanem Luccától Cortonáig az összes gyönyörű középkori kisvárost, romantikus borvidéket. Bónuszként Pisából kevesebb, mint másfél óra vonatozással az egyik legszebb tengerparton, Cinque Terrén lehetsz.

Miért éppen Pisa?

PISA, Lungarno, vagyis az Arno-part. Nicola Sap De Mitri | Flickr

Pisáról méltatlanul keveset tudunk a ferde tornyon kívül. A turisták leginkább csak átrohannak rajta: meglepődnek, hogy a fehér márványból épült torony élőben még valószerűtlenebbül dől, mint a képeken, elkészítik szellemes vagy kevésbé eredeti torony támasztós képeiket, aztán továbbállnak. Így aztán lemaradnak mindarról a szépségről, amit a nagyszerű város a tornyon és a dómon kívül tartogat. Szánj elég időt Pisára, hogy végigsétálhass a várost átszelő Arno folyó romantikus partján és hídjain, felkereshesd a pompás középkori városközpontot, a Piazza dei Cavalierit, vagyis a lovagok terét, és végigkóstohasd a remek kis pizzeriák, trattoriák és osteriák kínálatát.

PISAI FERDE TORONY: azért jó képet is lehet róla készíteni

Pisai specialitás a Sullo Scio nevű fokhagymás, rozmaringos zöldségleves, a Cecina, ami egy csicseriborsólepény és a Torta co’ bischeri, az omlós-csokis tortácska, de persze a toszkán konyha valamennyi fogását megtalálod itt. Mivel közel a tenger, nagyon erősek halakban és tengeri herkentyűkben is, ahogy azt te is letesztelheted, például a házias, hangulatos Lo Schiaccianoci vendéglőben.

Lucca

LUCCA John Weiss | Flickr CC BY-NC-ND 2.0
Pisától mindössze 16 kilométerre találod Toszkána egyik leggyönyörűbb, a magyar turisták körében mégis alig ismert városát, Luccát. A középkori Lucca macskaköves utcácskáin és árnyas sétányain hosszú órákon át lehet csavarogni a kis terek, templomok, patinás kávézók és éttermek között anélkül, hogy ráunna az ember.
LUCCA, Piazza Anfiteatro Mathias Liebning | Flickr

Hasonlóan megunhatatlan a négy kapun át megközelíthető, tökéletesen ovális alaprajzú, sárgában ragyogó főtér, a Piazza Anfiteatro, amely az egykor itt álló amfiteátrum arányait idézi. Fogj a kezedbe egy pohár toszkán bort, és nézd, ahogy zajlik körülötted az élet, vagy sétálj körbe a 4,2 kilométer hosszú városfalon, amely este, a passegiata, vagyis az Olaszországszerte szokásos korzózás idején megtelik helyiekkel.

Pistoia

A fantasztikus Pistoia neve talán még Luccáénál is ritkábban merül fel, amikor utazást tervezgetünk, pedig nem véletlenül lett 2017-ben Olaszország kulturális fővárosa. A kis Firenzeként is emlegetett Pistoia történelmi belvárosa mindent tud, amit a reneszánsz rajongói kívánhatnak, de a város modern művészetben is nagyon erős. Ha szereted a nyüzsgést, gyere szerda vagy szombat reggel, amikor a dómtér, vagyis a Piazza del Duomo piaccá alakul.

Ha Lucca felől érkezel Pistoiába, tégy egy pihenőt Montecatini Terme elegáns fürdővárosában, ahol a termálvízben gazdag Toszkána legnagyobb és legrégebbi fürdői találhatók.

Chianti borvidék

Reggel ilyesmi Antonio Cinotti | Flickr CC BY-NC-ND 2.0
A képeslapokról, romantikus filmekből ismert, szőlősbirtokokkal, olajligetekkel, ciprusfákkal és régi, kőből épült falvakkal, kápolnákkal, udvarházakkal tarkított toszkán tájat legjellegzetesebb formájában a Chianti borvidéken találod meg, ami nagyjából a Firenze és Siena közötti vidéket takarja. Érkezz autón, biciklin vagy tömegközlekedéssel, érdemes ráérős kirándulást tervezned a környékre, hogy legyen elegendő időd kiélvezni a fényképeken szinte csak giccsként visszaadható látványt, és persze betérni egy-egy szőlősgazdához, hogy megkóstold Toszkána világhírű vörösborát, a Chiantit.

San Gimignano

Ha Pisa meghozta a kedved a tornyokhoz, semmiképp ne hagy ki a tornyok városát, San Gimignanót, ha Toszkánában jársz. A dombtetőn elhelyezkedő, gyönyörű fekvésű és bámulatos épségben megmaradt középkori városka 14, mindmáig ép, ódon tornyát két befolyásos itáliai család versengésének köszönhetjük, akik mind magasabb épületeikkel is próbáltak egymás fölé kerekedni: eredetileg 72 állt belőlük. Ha teheted, reggel vagy késő dálután gyere San Gimignanóba, amikor már kevesebb turistabusz érkezik, máskülönben számíts rá, hogy zsúfoltak lesznek a kis térköves utcák. Érdemes esetfelé idelátogatni azért is, mert életed egyik legemlékezetesebb naplementéjére van esélyed a toszkán táj fölé magasodó városka kilátópontjairól.

Arezzo és környéke

PIENZA felé a táj Peter Visser | Flickr CC BY-NC-ND 2.0

Arezzót a főtere, a Piazza Grande miatt érdemes útba ejteni, amely Az élet szép című Oscar-díjas filmből lehet ismerős. Bár a város nagy része modern, az óváros méltó vetélytársa bármelyik toszkán turistakedvencnek — csak éppen a tömegek nélkül. Itt, a Piazza Grandén és a környékbeli utcácskákban rendezik minden hónap első vasárnapján Olaszország legnagyobb és legpatinásabb régiségvásárát, persze ilyenkor ne számíts a megszokott nyugalomra. Arezzóból kirándulj tovább a dombetetőre épült, zegzugos Cortonába, amely szintén egy filmből, a Napsütötte Toszkána című romantikus kedvencből lesz ismerős. Cortona ragyogó kilátóhely: szinte teljes Közép-Olaszország belátható a város kis tereiről. Innen érdemes előbb a borairól híres, ugyancsak magaslati és hasonlóan képeslapra illő Montepulciano, majd a reneszánsz mintavároska, a páratlanul szép Pienza folytatni az utat.

Bónusz: Cinque Terre

Cinque Terre már nem Toszkána, hanem a szomszédos Liguria tartomány része. Az öt faluból álló, csak vonattal, vízi úton vagy gyalog megközelíthető tengerpart az olasz Riviéra talán legszebb szakasza, és ezt részben éppen autómentességének köszönheti.
CINQUE TERRE, VERNAZZA. djedj | Pixabay

A tenger fölé magasodó sziklákra épült, színpompás falvak legdélebbike, Riomaggiore, Pisából egy és negyedóra vonatút, innen nagyjából 5-5 percre jön szép sorban Manarola, Corniglia, Vernazza és Monterosso al Mare. Ha időd engedi, érdemes mindegyiket felkeresni: fürdőzésre Monterosso a legalkalmasabb, építészeti szempontból, a maga tengerparti piazzájával és templomával, Vernazza a legizgalmasabb. Túrázni is lehet köztük: Cinque Terre területe nemzeti park, ahol több mint 120 kilométernyi, lélegzetelállító gyalogos kirándulóútvonal vár, de a part mentén kajaktúrázhatsz is faluról falura.

Ez is érdekelhet

Tenerife, a kihagyhatatlan sziget

Tenerife, a kihagyhatatlan sziget

Tenerifén minden adott a tökéletes tengerparti pihenéshez, de ha hajlandó vagy magad mögött hagyni a nyugágyak kényelmét, életre szóló élményekben lesz részed. Hetekre elegendő programot ajánlunk a kalandkeresőktől az ínyencekig mindenkinek.

Londoni utazás: 5 hiba, amit minden turista elkövet

Londoni utazás: 5 hiba, amit minden turista elkövet

London a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja, évi több mint 16 millió látogatóval. Ez a rengeteg ember pedig szinte mind elköveti ugyanazt a néhány hibát a londoni utazás során. Pedig egyik sem lenne kötelező. Soroljuk őket, és azt is, hogyan kerülhetők el. Legyél te a kivétel!

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.

MKEH Engedélyszám: U-001757

A Beontrips vagyoni biztosíték biztosítását az Európai Utazási Biztosító Biztosító Zrt. nyújtja. Az oldalon található utazási ötleteken megjelenő árak tényleges kereséseken alapulnak, de a foglalás befejezéséig megváltozhatnak, ha a szolgáltatók aktuális árai módosulnak.

© 2021 Beontrips Kft.