Tromsø

Bejárat a sarkvidékre

Észak-Norvégia legnagyobb városa, Tromsø, Szibériával és Alaszkával fekszik egy szélességi körön. Légvonalban 350 km-re van északabbra, mint a sarkkör, ám ahhoz, hogy a kontinentális Norvégia legészakibb pontját elérjük, újabb 350 km-t kell megtennünk – szintén légvonalban.

Északi léptékkel központinak számító elhelyezkedése miatt Tromsø ideális kiindulópontja lehet a Lofoten-szigetekre vagy a Nordkappra induló kirándulásoknak. A vadregényes természet szerte a világból vonzza az outdoor szerelmeseit. Mivel nyáron két hónapon át le sem megy a nap, 24 órában lehet túrázni, sziklát mászni, tengeri kajakozni, vagy éppen bálnát lesni.

A hosszú nappaloknak télen jön el a böjtje, amikor viszont a nap két hónapon át nem emelkedik a horizont fölé. Mivel Tromsø az északi fény zóna közepén helyezkedik el, kedvező időjárás esetén ősztől tavaszig – a kanadai tundrával vagy Közép-Grönlanddal egyetemben – a világ legjobb sarki fény néző helyei közé tartozik. A város kihasználja a szélsőséges fényviszonyokban rejlő lehetőségeket: 1990 óta Tromsøben rendezik a Nemzetközi Maraton Szövetség által hitelesített legészakibb maratont, a Midnight Sun maratont, míg télen ugyanitt tartják Norvégia legnagyobb téli versenyét a Polar Night félmaratont. Ha az időjárás engedi, a sötétségbe burkolózó útvonalat gyertyákkal világítják meg, és egy kis szerencsével északi fény is táncol a futók feje fölött.

A norvég mércével nyüzsgőnek is nevezhető városban a maraton mellett számos látnivaló is elnyerte a „legészakibb” titulust, így itt található a legészakibb egyetem, katedrális, sörfőzde, botanikus kert, sőt Burger King is.

Még több Norvégia

Bergen, a fjordfőváros

Bergen, a fjordfőváros

A fjordok kapujának is nevezett Bergen remek túrelehetőségekkel, tarka sikátorokkal, világörökségi helyszínnel és nyüzsgő kortárs kulturális színtérrel vár. Tippek.

bővebben
Norvégia dióhéjban: Bergen

Norvégia dióhéjban: Bergen

Ha csak pár napot töltenél Norvégiában, Bergen a tökéletes választás. A világ legszebb rakpartjával rendelkező, hangulatos város önmagában megéri az időt, ám utazásodat a környező fjordok, vad vízesések és égbe szökő sziklák teszik igazán feledhetetlenné. Az utazási fórumokon is nagyra értékelt túra során akár egyetlen napba sűrítve megkaphatod Norvégia lényegét.

bővebben
Maraton az éjféli nap alatt

Maraton az éjféli nap alatt

Éjfélkor, de világosban célba érni életed futóversenyén? Június közepén futók ezrei érkeznek a norvégiai Tromsø-be, ahol a világ legészakibb hivatalos maratonját rendezik. De a verseny nem csak maratonsitáknak nyitott: a Midnight Sun Marathonon félmaratoni, 10 és 4,2 km-es távon is el lehet indulni, az egészen kicsiket pedig egy kilométeres szakasz várja. A számok a belvárosból indulnak és oda is érkeznek, a maratoni távon indulók pedig kétszer is átfutnak a gyönyörű Tromsø-hídon. A verseny délelőttjén ráadásképp ingyenes reggeli futam (Frokostløp vagy Breakfast Race) indul a városháza elől a Vertshuset Skarven kávézóhoz, ahol minden résztvevőt reggelivel vendégelnek meg.

bővebben
Polar Night félmaraton – Tromsø

Polar Night félmaraton – Tromsø

Ha szeretsz futni, és azok közé az utazók közé tartozol, akik legalább egyszer látni szeretnék a sarki fényt, akkor a tromsø-i Polar Night félmaratont neked találták ki. Tromsø városa Észak-Norvégiában, a sarkkörön túl fekszik: november végétől január végéig tart itt...

bővebben

Még több jó hely

Ne maradj le semmiről

A Feliratkozással elfogadom a Beontrips
adatvédelmi szabályzazát.

MKEH Engedélyszám: U-001757

A Beontrips vagyoni biztosíték biztosítását az Európai Utazási Biztosító Biztosító Zrt. nyújtja. Az oldalon található utazási ötleteken megjelenő árak tényleges kereséseken alapulnak, de a foglalás befejezéséig megváltozhatnak, ha a szolgáltatók aktuális árai módosulnak.

© 2021 Beontrips Kft.